El Govern aposta per fer un acord de cooperació amb l’OCDE per «millorar l'educació» catalana

Illa diu que comptaran amb la comunitat educativa i admet que no s'aconseguirà de manera "immediata"

El president Illa i la consellera d'Educació en la inauguració del curs a Figueres
El president Illa i la consellera d'Educació en la inauguració del curs a Figueres | ACN / Gemma Tubert
Redacció
09 de setembre de 2024, 12:17
Actualitzat: 19:36h

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat que aquest dimarts la consellera d'Educació, Esther Niubó, portarà a la reunió del Consell Executiu una proposta per impulsar un acord de col·laboració amb l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), que organitza i gestiona les proves PISA, amb l'objectiu de "millorar l'educació a Catalunya". El president ha admès que no serà un procés "immeditat" i que no es podrà fer ni "en un mes o un any"; però ha assegurat que no té "cap dubte" que "comptant amb tothom" s'aconseguirà en "un futur proper".

Ho ha dit aquest dilluns en una visita a l'Escola Dalí de Figueres (Girona) per l'inici del nou curs escolar, acompanyat per Niubó, on ha afirmat que amb aquest acord es vol comptar amb "els millors experts i pràctiques per a l'excel·lència de l'educació a Catalunya" i que ofereixi oportunitats a tots els nens. Illa ha assegurat que l'objectiu del seu govern serà impulsar l'educació a Catalunya i que per aconseguir-ho prendran "com a referència les millors pràctiques dels millors països en matèria d'educació".

"Serà un acord per comptar amb els millors experts i les millors pràctiques en aquests països en matèria educativa, treballar-ho conjuntament amb la comunitat educativa i mirar com millorar l'educació a Catalunya", ha afegit. A més a més, ha reiterat que la voluntat del Govern és oferir "la millor educació possible, de qualitat i equitativa, que ofereixi a tots els nens les millors oportunitats".

Un total d'1.610.346 alumnes de Catalunya comencen entre aquest dilluns i el dijous 12 el nou curs escolar, que tindrà com a novetat la prohibició dels mòbils a primària i la restricció del seu ús a l'ESO; més aules d'acolliment per a estudiants nouvinguts de l'estranger i l'aposta per l'FP dual. El president ha volgut expressar els "millors desitjos a tots els alumnes" i famílies de Catalunya que comencen les classes aquest dilluns.

També ha volgut traslladar un reconeixement als docents de Catalunya per formar els ciutadans del futur, diu textualment, i ha posat en valor la seva professionalitat: "Que sàpiguen que el Govern de Catalunya i jo, com a primer servidor públic, apreciem molt la feina que fan els docents de Catalunya".

USTEC rebutja la "intromissió" de l'OCDE en l'educació

Al seu torn, USTEC-STEs ha rebutjat la "intromissió" de l'OCDE en l'àmbit educatiu. La portaveu del sindicat, Iolanda Segura, ha considerat que l'OCDE no treballa en clau pedagògica sinó "empresarial". "No considerem que hagi de ser el món empresarial qui dictamini quins han de ser els objectius de l'educació", ha manifestat. Segura ha fet aquestes declaracions en el marc de la posada en marxa d'una campanya per reclamar la "dignificació" de la professió docent, amb millores salarials, i reclamar més recursos per al sistema.

La consellera d'Educació, Esther Niubó, ha defensat la proposta d’acord amb l’OCDE davant les crítiques del sindicat USTEC a aquest anunci: “No volem prescindir de l’expertesa de l’OCDE i esperem que ens faci un acompanyament en el desplegament de la millora educativa”. La consellera ha assegurat que l’inici del curs escolar s’ha desenvolupat “en un context de normalitat malgrat alguns casos puntuals”. Un dels centres amb incidències és l’institut Julià Minguell de Badalona, i que ha denunciat l’alcalde Xavier García Albiol. Niubó ha explicat que els serveis territorials, en tenir coneixement divendres de la situació, van posar-se a treballar per garantir l’inici de curs al centre i espera trobar les solucions que falten aquesta setmana.

Arxivat a