Els hotels de Barcelona baten rècords de facturació per l'augment del preu de les habitacions

El president del gremi hoteler, Jordi Clos, reivindica un 2024 amb una activitat "extraordinària" i celebra un canvi en el tipus de turista que arriba a la capital catalana: "Hem deixat de tenir grups conflictius que afecten la imatge de la ciutat"

Imatge d'arxiu de l'estiu del 2024, amb l'Hotel Arts de fons
Imatge d'arxiu de l'estiu del 2024, amb l'Hotel Arts de fons | Hugo Fernández
25 de febrer de 2025, 14:07

El 2024 va ser un any agraït per al Gremi d'Hotels de Barcelona. En primer lloc, perquè es va fer un anunci que, de retruc, els regalava una perspectiva agraïda per als pròxims anys a la capital catalana. L'alcalde, Jaume Collboni, es va comprometre a eliminar a partir del 2028 totes les llicències de pisos turístics. Però és que els comptes també han deixat cares de satisfacció. Malgrat haver tingut una ocupació de les places hoteleres (80,8%) lleugerament més baixa que la del 2023 (82,2%) al llarg de l'any passat, es va arribar a registrar una facturació rècord. La clau d'aquest resultat és que la diferència del preu per nit a Barcelona ha pujat de mitjana un 8% en un sol any. Amb les habitacions més cares, el sector ha fet més caixa.

Les xifres arriben fins als 2.200 milions d'euros de facturació per als aproximadament 450 hotels de Barcelona durant el 2024. També es detalla que la mitjana del preu de les pernoctacions va créixer fins al 188 euros, quan l'any anterior eren 174 euros. En alguns punts de la ciutat això va ser especialment pronunciat i l'increment va arribar als 40 euros d'un any a l'altre. Tal com explica l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, ha celebrat les dades i ha assegurat que l'activitat de l'any passat va ser “extraordinària”.

De fet, la tendència continua marcant el mateix rumb, ha avançat el màxim representant dels hotelers a la ciutat. Només aquest gener del 2025 ja hi ha hagut un encariment de 7 euros, de mitjana, per habitació i nit respecte al mateix mes de l'any passat. 

Jordi Clos ha arribat a dir que ha canviat el tipus de visitant que arriba a la capital catalana. "Hem deixat de tenir grups conflictius que afecten la imatge de la ciutat", ha reblat, després d'apuntar que s'ha viscut "una millora" en el perfil del turista. En aquest cas ha insistit, i ha afegit que la intenció és continuar aprofundint en aquesta tendència: “Estem canviant el perfil perquè cada vegada sigui millor, sigui menys molest i menys carregant per a la ciutat, cal veure-ho en positiu, com a feina feta que costa dur a terme i que els resultats els veurem a mig termini”, ha apuntat". És un discurs similar al de les adminsitracions, quan parlen de buscar el "turisme de qualitat", que és el que habitualment pot pagar més diners durant la seva estada a la ciutat. 

Això es tradueix, sobretot, en les atencions sobre els nord-americans. El desembre passat, el director general de Turisme de Barcelona, Mateu Hernández, va assegurar que calia anar a buscar els turistes nord-americans al sector dels creuers. “Són els que més gasten, en cultura, en restaurants, en compres. Són els que volem”, deia llavors. Ara, Clos ha fet emergir la mateixa fal·lera i s'ha compromès a seguir de prop la reacció del mercat als actuals canvis polítics dels Estats Units d'Amèrica, arran de l'arribada de Donald Trump a la presidència. Els nord-americans són el perfil "més important" en el segment del luxe, ha aclarit el president del Gremi d'Hotels de Barcelona.

També, però, s'ha mencionat que l'economia del Regne Unit o Alemanya és "complicada" i que cal posar-hi l'ull. “Hi ha núvols que cal veure com s’aclareixen, si es tornen més negres o més blancs. Poden desaparèixer i no afectar, però també val la pena tenir-los en compte”, ha sentenciat, tal com recull l'ACN.