Després de vuit anys tancades, les instal·lacions presenten un estat d'abandó "insostenible" i estan "al límit" de la seva supervivència, segons Mundó. L'edifici ha estat afectat pel pillatge, els problemes de seguretat i la falta d'higiene. Fa tot just tres setmanes, per exemple, els Mossos d'Esquadra van detenir uns individus que intentaven entrar-hi amb una radial. A causa de la degradació, l'enderroc es farà majoritàriament amb maquinària pesant, s'allargarà vuit mesos i tindrà un cost de 2,8 milions d'euros.
L'Ajuntament ja ha concedit la llicència per enderrocar, i ara treballa amb la Generalitat un conveni perquè, un cop culminat l'enderroc, deixi els terrenys disponibles i aptes per a un ús temporal que es definirà amb els veïns, han explicat fonts municipals. Mundó considera que és el consistori qui ha de definir l'ús dels terrenys, però ha insistit en el fet que serà "provisional" i que només es podrà allargar fins que siguin necessaris per a construir l'audiència.
L'Audiència haurà esperar com a mínim cinc anys
Justícia disposa d'un projecte per fer la nova Audiència de Barcelona des del 2010, però s'ha de revisar per adequar-lo a les necessitats actuals. Segons el conseller, s'havia previst que tindria un cost de 65 milions d'euros, però finalment no acollirà els jutjats contenciosos-administratius ni els socials, de manera que s'haurà de reduir la dimensió del projecte. El cost del nou equipament estarà al voltant dels 50 milions d'euros.
En paral·lel a l'enderroc, es treballarà amb el nou projecte dels jutjats. Mundó ha evitat comprometre's amb un calendari, però espera que en cinc anys puguin estar les obres en marxa de la nova audiència. Ho ha dit just després que, en la presentació de la Memòria judicial del 2016, el president de l'Audiència, Antonio Recio, hagi confiat a tenir "en tres o quatre anys" el nou edifici, cosa que el conseller no veu factible.
Els antics jutjats de Lluís Companys es van construir el 1964 i estan buits des de l'estiu del 2009, quan els jutjats penals i d'instrucció es van traslladar a la Ciutat de la Justícia. La construcció d'una nova seu per a l'Audiència, ara ubicada al Palau de Justícia, permetrà que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) agrupi tots els òrgans en el palau, i s'hi podrà ubicar la Fiscalia Superior de Catalunya i la sala del contenciós administratiu.

La façana de l'edifici dels antics jutjats de Lluís Companys. Foto: Jordi Bes