Ja hi ha data per al nou Hospital Clínic de Barcelona, amb parada de metro inclosa

El Govern situa l’entrada en funcionament del recinte mèdic i universitari el 2035, després d'haver constituït l’òrgan de coordinació entre les cinc administracions implicades, el centre sanitari i la UB

Imatge d'arxiu de l'Hospital Clínic de Barcelona
Imatge d'arxiu de l'Hospital Clínic de Barcelona | Martí Juanola
Redacció
21 d'octubre de 2024, 14:44

El futur de l'Hospital Clínic de Barcelona ja és més clar. El nou recinte sanitari, que se situarà als terrenys esportius de la Universitat de Barcelona (UB), a la part alta de la Diagonal de la capital catalana, ja té un primer calendari sobre la taula. La inauguració del futur campus, que podria comptar amb una nova parada de metro inclosa, serà el 2035.

Aquest dilluns s’ha constituït al Palau de la Generalitat la Comissió Mixta de Seguiment del projecte; l’òrgan de coordinació de les institucions involucrades -Generalitat, ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat, Diputació, Universitat de Barcelona i Clínic- i coordinada per Juan Echániz, arquitecte que ha ocupat diversos càrrecs en administracions. La comissió vetllarà perquè l’allargament de la línia 3 del metro inclogui una estació al nou campus.

Un projecte immens

El trasllat i ampliació de l’Hospital Clínic de Barcelona és un projecte de molta envergadura i complexitat, amb la previsió de 300.000 metres quadrats edificats. Feia anys que les administracions implicades buscaven una nova ubicació per al Clínic, que ha quedat encaixonat a l’edifici del carrer de Villarroel, a l’Esquerra de l’Eixample, i en altres espais, fins que l’any passat van acordar ampliar-lo a l’entrada de Barcelona per la Diagonal. El gener d’aquest any el Govern -aleshores amb Pere Aragonès com a president- i les altres institucions van signar el conveni en què es comprometien a tirar endavant el projecte.

A l’executiu de Salvador Illa li ha tocat posar en marxa la maquinària del que està cridat a ser “un dels pols més importants de salut del país, però també de la recerca i de la docència”, segons el conseller de la Presidència, Albert Dalmau. A la sortida de la sessió de constitució de la Comissió Mixta de Seguiment, Dalmau ha assegurat que l’objectiu compartit dels seus integrants és "arribar al 2035, si pot ser abans, amb l’ampliació de l’Hospital Clínic en marxa". “Ens ha de posicionar com una regió capdavantera a Europa en tot l’àmbit assistencial”, ha afegit.

Futur finançament i del complex de Villaroel

En el marc de la comissió, es crearà el consorci que gestionarà el campus i s’impulsen dos grups de treball, un sobre el model de finançament i l’altre sobre la definició dels futurs usos de l’actual seu del Clínic al carrer de Villarroel. “No se’ns escapa que el finançament d’una infraestructura d'aquestes característiques és la clau per poder-lo fer realitat”, ha exposat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de Barcelona, Laia Bonet. Sobre el segon grup de treball, ha assenyalat que per a la ciutat és “fonamental” repensar els usos de l’actual campus del Clínic a l’Esquerra de l’Eixample.

El director general de l’hospital, Josep Maria Campistol, ha indicat que l’actual centre té “moltes dificultats d’espai” però que han treballat un projecte de contingència de cara a la transició fins al nou campus. “Tindrem noves instal·lacions pensant ja en el futur i que permetran arribar amb les millors condicions d’aquí a deu anys. Es tracta d’una ampliació del Clínic, no només desplaçar-lo. A Villarroel, a Casanovas, a Maternitat , seguirem treballant-hi”, ha explicat Campistol, que ha expressat la satisfacció després de la reunió: “Els que portem molts anys treballant al Clínic fa molt temps que somiem en aquest projecte. Avui fa l'efecte que comença a ser una realitat”.

Hi haurà parada de metro o no?

Aquest projecte també implica una transformació urbanística per garantir-ne l’accessibilitat i bona connexió per als milers de pacients i professionals que hi aniran. La Comissió de Seguiment vetllarà perquè el Departament de Territori impulsi els treballs per actualitzar les previsions del perllongament de la línia 3 del metro, que ara acaba a la Zona Universitària.

L’objectiu és incloure una estació a l’àmbit del nou campus en el futur traçat, que ha de connectar amb Esplugues de Llobregat. Fa anys que s’estudia fer arribar la línia verda al Baix Llobregat, una infraestructura molt reivindicada, i hi ha projectada una estació a l’Hospital Sant Joan de Déu. El conseller de la Presidència ha exposat que el Departament de Territori està treballant per “fer compatible” que el perllongament de la línia doni servei a aquests dos campus. L’Hospital Sant Joan de Déu està molt a la vora dels terrenys esportius on es construirà el nou Clínic, però a l’altra banda de la Diagonal i de la Ronda de Dalt.  

Concurs d'arquitectura per atraure el millor talent del món

En un àmbit d’unes 9,6 hectàrees a l’avinguda Diagonal, les instal·lacions del futur Clínic disposaran d’un hospital de 200.000 m² construïts –actualment té 151.000 m² assistencials repartits entre diferents seus–; espais per a la docència, amb 40.000 m2 per a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut –ara en són 26.000– i 50.000 m² per a les institucions de recerca i innovació associades a l’hospital i la UB –actualment n’hi ha 30.000-. Els responsables del projecte també li auguren una nova centralitat metropolitana per la seva ubicació estratègica.

El calendari amb què treballa la Comissió Mixta de Seguiment preveu la redacció dels projectes d’infraestructura entre el 2026 i el 2028 i la licitació i construcció a partir del 2027 i fins al 2035, mentre que els projectes constructius del nou campus es redactarien el 2027 i el 2028 i la licitació i construcció començaria el 2029 i s’allargaria fins el 2035.

Precisament ha començat un màster d’arquitectura hospitalària impulsat per la Universitat de Barcelona (UB) i l’Hospital Clínic, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Es desenvolupa el curs 2024-2025 i no tindrà continuïtat. El resultat final del màster serà la redacció d’estudis que serviran de base per al concurs internacional d’arquitectura que es preveu llançar el 2026. L’objectiu és atraure propostes d’arreu del món per redactar el projecte d’implantació arquitectònica i urbanística dels diferents programes funcionals del futur campus.

Arxivat a