Jesús Mauri va néixer a Palamós el 1886, però amb vint-i-un anys, el 1907, va traslladar-se a viure i treballar a Ripoll. Anteriorment havia tingut una galeria fotogràfica a Sant Feliu de Guíxols, però en assabentar-se que a Ripoll no existien professionals del sector, va fer les maletes i hi va obrir un establiment. Les visites de la família reial a Ripoll entre 1908 i 1911, o el trasllat de les despulles del bisbe Morgades al monestir de Santa Maria el 1909, van ser alguns dels primers i més preuats reportatges de Mauri.

Construcció de l'Estació Nova de Ripoll. Foto: Jesús Mauri/Fons Juan Antonio Folcrà
La seva activitat es va desenvolupar durant dues dècades, fins que el 1926, amb quaranta anys, va morir. Un dels seus tres fills, Alfons, va continuar amb el negoci que va mantenir obert fins a l’inici de la guerra civil. Inicialment Jesús l’havia obert al carrer Pare Colí, però posteriorment el va traslladar a la plaça Gran. A més el 1922 en va obrir una sucursal a Puigcerdà.
De fet els Mauri van ser una reconeguda nissaga de fotògrafs. El patriarca va ser-ne Amadeu Mauri, considerat com un dels precursors de les postals a Catalunya. Ell mateix va avançar-se al seu fill Jesús, fotografiant Ripoll el 1892 i a tombant de segle, per retratar diverses raconades fluvials i el monestir. A més de Jesús també tenia un altre fill, Colom que es va dedicar a la mateixa professió a Palamós, Vic, Granollers i Barcelona.

Un grup de veïns de Ripoll. Foto Jesús Mauri/Fons Agustí Dalmau