La Fundació Arrels ha advertit que un 81% de les persones que fa menys d'un mes que viuen al carrer a Barcelona no han rebut cap tipus d'atenció social. Així ho constata l'informe Viure al carrer a Barcelona. Radiografia d'una ciutat sense llar, que s'ha presentat aquest dimecres. Del total, els joves són el col·lectiu més desatès, ja que un 56% dels menors de 25 anys ha manifestat no haver rebut atenció social pública o privada durant els darrers sis mesos i un 41% ha admès haver viscut en algun moment de la seva vida en un centre de protecció a la infància i l'adolescència. És més: una de cada deu persones que viuen al carrer són menors de 25 anys.
L'informe també revela que el passat desembre a Barcelona 1.384 persones vivien al carrer, la xifra més alta des que es fan recomptes a la ciutat. Les dades, que sorgeixen d'una enquesta que la fundació va realitzar els dies 13,14 i 15 de juny de 2023 als carrers de Barcelona i als locals de tretze entitats socials, confirmen que el percentatge de persones ateses per serveis socials augmenta a mesura que ho fa el temps d'estada al carrer. En concret, Arrels va comptar amb la participació en les seves enquestes de 685 sensesostre.
A partir de les seves respostes, Arrels ha observat que el temps d'estada al carrer ha repuntat respecte a les dades de l'any anterior. De mitjana, les persones entrevistades fa quatre anys i cinc mesos que viuen al carrer, mentre que la xifra de l'any anterior era de quatre anys i quatre mesos. La directora de la fundació, Eva Fernández, ha avisat que es tracta d'un nombre "molt elevat", que encara no ha recuperat el nivell previ a la pandèmia, quan era de tres anys i cinc mesos.
Els joves, desatesos al carrer
Respecte a l'edat, Arrels ha detectat que la mitjana de les persones que viuen al carrer és de 43 anys, un menys que el 2022. A més, ha indicat que els individus més joves que es troben en aquesta situació són nascuts a l'estranger, mentre que els més grans provenen de Catalunya i la resta de l'Estat. També ha revelat que ser una persona migrant continua sent un factor de risc, ja que les persones immigrades continuen sobrerepresentades entre les persones sense llar (74%).
La directora d'Arrels ha subratllat que el col·lectiu de persones joves és el més desatès. Ha dit que un 56% dels menors de 25 anys i un 51% dels menors de 35 anys manifesta no haver rebut atenció social pública o privada els darrers sis mesos. Una altra dada significativa és la que ha revelat que el 41% dels nois i noies de menys de 25 anys enquestats, han viscut en algun moment de la seva vida en un centre de protecció a la infància i l'adolescència. "Aquesta és una realitat i una tendència cada cop més significativa", ha assenyalat Fernández que ha dit que "cal focalitzar en polítiques d’atenció i prevenció perquè aquests joves no passin de residir en centres a viure al carrer".