Societat

Justícia recuperarà els incentius econòmics als jutges per tramitar documentació en català

La conselleria que lidera Ramon Espadaler també vol utilitzar la intel·ligència artificial per augmentar la presència del català als jutjats

ARA A PORTADA

Publicat el 17 de març de 2025 a les 13:35
Actualitzat el 17 de març de 2025 a les 13:40

El Departament de Justícia vol recuperar els incentius econòmics per a jutges i funcionaris judicials que escriguin en català els documents judicials, per tal d’augmentar-ne l’ús, que actualment està per sota del 6%. Així mateix, també s’impulsarà una bonificació per als advocats privats, cosa que actualment ja es fa amb els advocats d’ofici, que perceben 25 euros més per cada cop que inicien les actuacions judicials en català, per la qual cosa el departament gastarà 500.000 euros aquest any. Justícia ho ha anunciat aquest dilluns en el marc d’un paquet de mesures per augmentar la presència del català a la justícia.

Es persegueix amb això recuperar percentatges d’ús del català que es van assolir a principis dels anys 2000 de fins al 20% de sentències en català gràcies a un programa d’incentius econòmics que retribuïa aquest ús de la llengua a jutges, fiscals i funcionaris judicials.

Aprofitant l’avenç de la intel·ligència artificial, el Departament de Justícia i l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP) ha traslladat al Consell General del Poder Judicial una proposta perquè el seu Centre de Documentació Judicial -repositori de sentències judicials- pugui traduir-se automàticament al català (o al castellà si estan escrites originàriament en català). Aquesta traducció seria possible gràcies al traductor jurídic que s’està desenvolupant al Departament de Justícia i seria consultable a través del Portal Jurídic.

En el capítol tecnològic, el Departament també està desenvolupant amb ajuda de fons europeus, la textualització de les vistes orals que permetrà localitzar i transcriure els textos catalans dels àudios resultants de les vistes.

El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i la secretària general del departament de Justícia, Maite Casado, han exposat les dades sobre l’ús de la llengua catalana a l’àmbit de justícia, com el nombre de sentències redactades en català, que se situen al 5,3%, o els documents d’inici dels procediments en català que el 2024 van ser d’un 5,6%.