La casa modernista catalana que ha passat de «ruïna a meravella»

El propietari de Can Roig de Camprodon és un particular que ha rehabilitat l'edifici emblemàtic del 1920 amb una inversió de més de dos milions d'euros

Publicat el 10 d’abril de 2023 a les 09:05
Actualitzat el 10 d’abril de 2023 a les 09:17
Qui arribi a Camprodon per l'entrada nord veurà com l'emblemàtic edifici modernista de Can Roig, situat al carrer Freixenet, ha recuperat l'esplendor. Construït el 1920 com a segona residència per a un doctor, l'edifici va ser utilitzat també com a hospital militar durant la Guerra Civil i a partir de llavors va accelerar-se el seu procés d'abandó, arribant a una imatge de ruïna en aquests últims anys. "Molts veïns del poble ja no comptaven veure'l recuperat", admet a l'ACN el seu alcalde, Xavier Guitart, que es mostra orgullós d'haver completat el que havia estat una "llosa" pels diferents equips municipals. "Ha sigut la complicitat de tot un poble", diu, i molt especialment la "sensibilitat" i plena col·laboració de l'actual propietari.

Aquest edifici protegit com a bé cultural d'interès local és una de les cases modernistes que es conserven a Camprodon i un clar exemple dels habitatges d'estiueig de les classes benestants de principis del segle XX que van posar de moda aquesta destinació. La restauració s'ha fet amb una clara voluntat de recuperar la seva estètica original i després d'un procés d'investigació. Així, s'han encarregat peces a mida a especialistes per poder reconstruir elements com l'escalinata de pedra de l'entrada, gàrgoles, escopidors o balustres. Un altre exemple són les teules vidriades amb colors originals i fetes a mà.
 

Detall de l'exterior de Can Roig de Camprodon Foto: ACN / Lourdes Casademont


Els treballs, que s'han allargat prop d'un any, han permès retornar l'esplendor a aquesta torre dissenyada per l'arquitecte Simó Cordomí. Va ser un encàrrec del doctor Emerencià Roig, cunyat del Doctor Robert, una figura important per Camprodon. Per arribar fins aquí, però, hi ha hagut tràmits a urbanisme, dos canvis de propietat i diferents entrebancs que van deixar la restauració pendent i sense calendari durant llargs períodes. "Tots els alcaldes anteriors ho havien treballat i ara s'han alineat els astres i m'ha tocat desencallar el tema", detalla l'alcalde. El gran desllorigador, remarca, ha estat l'actual propietari, que des d'un primer moment va mostrar "sensibilitat" i entesa amb el consistori.
 

Una carta de presentació del poble

Tenir un edifici emblemàtic del modernisme en estat ruïnós era la pitjor carta de presentació per a tots aquells turistes i veïns que arribaven per la banda nord del municipi. Segons Guitart, "havíem rebut moltes queixes de persones, que a més a més, també veien que era un perill". Gràcies a la reforma, diu, s'ha passat de "ruïna a meravella" i cada dia reben moltes demandes per poder-la veure per dins. Fa uns dies van fer una jornada de portes obertes amb molta afluència de públic. "Tenim molts elements d'interès, però ara mateix el més fotografiat i amb diferència és Can Roig", afirma.
 

L'Ajuntament rellogarà espais de la casa

El següent pas serà "omplir de vida" la casa. Fa pocs dies l'Ajuntament va signar amb la propietat el contracte que converteix l'administració local com a únic arrendatari amb un preu anual de 90.000 euros més IVA durant els pròxims 20 anys. El consistori vol sotsarrendar diferents espais a entitats i organismes interessats. En total, hi ha quatre plantes d'uns 120 m² per nivell i amb espais diàfans que caldrà condicionar. El primer espai acordat serà la primera planta i un altre espai per a reunions que serviran d'ampliació del CAP, que hi ha just al costat, i que s'ha quedat petit. També tenen clar que a la planta de dalt, la més lluminosa, albergarà un projecte cultural municipal.