Un centenar de persones es manifesta aquest dissabte al barri de Gràcia de Barcelona per commemorar el 17-M, dia contra l'LGTBIfòbia. Les entitats convocants recorden que la persecució del col·lectiu és la principal motivació dels delictes d'odi a Catalunya i el segon motiu de discriminació a la ciutat de Barcelona per culpa d'estructures socials "patriarcals", el "desacomplexament" de l'extrema dreta i la "passivitat de les institucions".
Un dels portaveus de la Crida LGTBI, Àngel Camacho, diu que cal "plantar cara als discursos d'odi" i exigeix als governs mesures contra l'LGTBIfòbia. La manifestació culmina amb un karaoke antieurovisiu per la participació d'Israel al festival d'Eurovisió que té lloc aquest mateix dissabte a Suïssa.
La protesta del 17-M al centre de Barcelona ha sortit instants abans de les 19 hores de Jardinets de Gràcia en direcció a la plaça Raspall, recorrent diversos carrers i places del barri de Gràcia amb l'objectiu de denunciar l'LGTBIfòbia present a la societat actual. "No són casos aïllats", han recordat des de les entitats convocants.
"Estem en un moment de patologització constant de la nostra vida i això té conseqüències per a la salut mental", ha denunciat durant la marxa Lara Morató, de l'Associació Catalana d'Asexuals (ACA). Àngel Camacho, de la Crida LGTBI, ha afegit que el nombre d'incidències LGTBIfòbiques recollides el 2024 van ser més de 300.
En aquest sentit, durant la manifestació s'ha reclamat la necessitat d'un abordatge de les agressions LGTBIfòbiques que "garanteixi la reparació" de les víctimes i la "transformació social", una xarxa de Servei d'Atenció Integral (SAI) 100% pública, una quota laboral trans en tots els processos de contractació públics o la inclusió de l'asexualitat a la llei.
Boicot a Eurovisió
D'altra banda, la manifestació contra l'LGTBIfòbia s'uneix també al boicot al Festival de la Cançó d'Eurovisió, que se celebra aquest vespre. Bernat Aragó, de la Crida LGTBI, acusa la UE de "permetre la participació d'un estat genocida". Des del col·lectiu lamenten que s'utilitzi "un esdeveniment pretesament cultural per blanquejar les violacions de drets humans".
Per fer visible el seu rebuig, la manifestació d'aquest dissabte es tanca amb un karaoke antieurovisiu a la plaça Raspall del barri de Gràcia de Barcelona. "La bandera d'Israel és l'esvàstica del segle XXI", ha etzibat Laia Bertan, una de les participants en la protesta, per justificar l'acció.