
La comunitat jueva de Catalunya observa amb "preocupació" les reaccions d'algunes formacions polítiques catalanes així com el tractament informatiu sobre la darrera operació d'Israel a Gaza per part d'alguns mitjans d'informació, "hostils a la sensibilitat israeliana", opinen. Entre les veus que mostren malestar hi ha la del president de la Comunitat Isarelita de Barcelona, Uri Benguigui, qui, en declaracions a Nació Digital, afirma que una de les tendències més perilloses que s'ha produït és "demonitzar i culpabilitzar als jueus del conflicte israelià-palestí".
Benguigui -que explica que en les darreres setmanes hi ha hagut un augment del control per part de les forces policials de centres de reunió jueus- considera que de la culpabilització "a fer accions contra el col·lectiu hi ha un pas molt petit" i ha advertit de les conseqüencies que poden comportar alguns discursos quan són sostinguts per representants polítics. El president de l'entitat subratlla que, dins de la mateixa comunitat, "lògicament hi ha diferents posicions" sobre la darrera operació del govern israelià a Gaza, també crítiques, i que es lamenta la mort de les víctimes innocents.
No obstant això, el sentiment "unànim" en la comunitat jueva, assegura, és que el territori de Gaza és sobirà, que ja no està ocupat per Israel i que es troba sota control d'uns dirigents "no democràtics", en referència a l'organització Hamas, considerada terrorista per difrents organismes internacionals. "De Gaza Israel no en vol res, perquè no té infraestructures, ni camps de conreu; no es vol conquerir Gaza perquè Israel ja en va sortir; el que vol Israel és que els 10.000 palestins terroristes -sobre una població de milió i mig que no ho és- els deixin en pau".

Benguigui recorda que els elements terroristes a Gaza formen part d'una minoria "que llancen coets, violen les seves dones i usen els nens com a escuts humans" i creu que "la comunitat internacional hauria de fer un esforç per entrendre això i donar esperança" a la majoria de palestins que estan sotmesos a Hamas. El representant de la comunitat israelita també ha lamentat els posicionaments d'alguns partits polítics catalans que han comparat l'operació israelí amb un "genocidi": "No t'ho esperes de partits d'esquerra, que van ser enemics dels nazis; tenim un sentiment de traïció, no estem a gust amb aquesta postura."
El "nou èxode"

De la seva banda, Rubèn Novoa, membre del col·lectiu Israel a Catalunya, explica que la comunitat jueva catalana i les enitats que els donen suport tenen la voluntat d'augmentar la presència al carrer i fer-se més visibles a partir d'ara, per tal de sensibilitzar a la ciutadania sobre els fets que els preocupen. Ja es va fer amb una acció judicial conjunta amb la denúncia de milers de perfils de Twitter que van piular missatges racistes durant un partit de bàsquet entre el Maccabi de Tel Aviv i el Reial Madrid. A banda, a Barcelona es va fer una concentració pública de suport a Israel a la plaça de Sant Jaume en motiu del segrest de tres nois israelians per part d'extremistes palestins.
Maria Royo, portaveu de la Federació de Comunitats Jueves de l'estat espanyol, coincideix amb Novoa que aquesta major presència en actes públics ha de ser positiva. "Els jueus no tenen complexos ni por, però no sempre hi ha motius per estar a primera línia, les noves generacions volen expressar la seva opinió a les xarxes socials i als mitjans de comunicació com ho fan la resta de ciutadans, a diferència de generacions anteriors que preferien mantenir un perfil baix i no aixecar la veu".
La darrera operació a Gaza ha deixat 900 morts segons Israel i 1.800 segons les fonts palestines. Durant el conflicte s'han difós imatges de nens palestins morts a causa dels atacas israelians que han aixecat onades d'indignació en manifestacions a favor del poble palestí. A Barcelona se n'han celebrat dues en menys d'un mes. Tant en l'una com en l'altra, s'han proferit crits contra Israel i s'ha equiparat l'operació de Gaza amb el nazisme. El parlament català va aprovar una moció a favor de la fi de la violència d'ambdós bàndols, al qual van donar suport tots els partits, inclosa la CUP, menys ICV-EUiA.