
La Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han presentat aquest dilluns un estudi nutricional de les receptes del Corpus del Patrimoni Culinari Català, que vol demostrar que la cuina tradicional catalana "forma part d'un sistema culinari saludable i equilibrat". La FICCG, entitat editora del Corpus i impulsora de la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014, argumenta que "cal defensar i fer arribar a tota la societat" les conclusions d'aquest estudi, com un pas més cap al reconeixement institucional de la cuina catalana tradicional. L'estudi nutricional de les receptes del Corpus del Patrimoni Culinari Català és un treball de recerca endegat per la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica (FICCG), entitat editora del Corpus i impulsora de la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014, en col·laboració amb l'àrea d'Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que dirigeixen, respectivament, els doctors Alícia Aguilar i F. Xavier Medina.
L'objectiu d'aquest treball és demostrar que les receptes de cuina tradicional catalana que conté el Corpus (l'inventari més complert i exhaustiu del nostre patrimoni gastronòmic) formen part d'un sistema culinari saludable i equilibrat "que cal defensar i fer arribar a la tota la societat" a partir de les possibilitats de les tecnologies de la informació i la comunicació.
La primera fase de l'estudi, presentada aquest dilluns a la Fàbrica Moritz de Barcelona amb la participació del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, és segons els seus impulsors una "nova bona pràctica de salvaguarda del patrimoni culinari català". Aquesta s'afegirà al llistat d'accions d'identificació, documentació, investigació, transmissió i conservació del patrimoni culinari català (el cos científic i de coneixement sobre el qual es sustenta la Candidatura) que porta a terme la FICCG des de fa molts anys amb la col·laboració de diversos agents.
Les accions conformen la base de la petició a la UNESCO perquè reconegui la cuina tradicional catalana com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat -en la modalitat de bones pràctiques-. Hores d'ara aquesta campanya ja compta amb l'l'aval del Parlament de Catalunya, que ha reconegut la cuina tradicional catalana com a patrimoni immaterial del país i aviat li concedirà l'estatus de Bé Cultural Immaterial d'Interès Nacional (BCIIN), segons recorda la FICCG.
D'aquesta 'bona pràctica' de perfil científic ja s'ha realitzat, de moment, la valoració nutricional d'un centenar de receptes del Corpus i la intenció és analitzar-les totes. Aquesta valoració nutricional es farà arribar a un nombre elevat de població (famílies, educadors, nens i joves i públic en general) a partir de les possibilitats que ens ofereixen les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Fer accessible tota aquesta informació a un nombre elevat de persones ja és, en sí mateix, una altra bona pràctica. La feina dels investigadors s'ha de posar a l'abast de tothom.
Seguint aquesta filosofia, ja s'ha començat a incorporar informació nutricional quantitativa sobre les receptes seleccionades a la pàgina web de la FICCG i informació orientativa sobre les quantitats diàries d'energia i nutrients que cal ingerir per portar a terme una dieta equilibrada.
La informació quantitativa s'acompanya d'un breu comentari al voltant del plat seleccionat amb un llenguatge que procura ser entenedor i proper i que té la intenció de fomentar la varietat alimentària, el consum de peix, fruites i verdures, recordar com és d'important menjar en família i, finalment, difondre missatges de salut entre la població. El fet que aquesta informació és posi a l'abast de tothom mitjançant la web, també es pot considerar una bona pràctica, explica la FICCG.