La flor-i-nata de l'«establishment» dona suport a Santacreu per reconquerir la Cambra

Les eleccions, que se celebraran el 20 de setembre, seran molt polaritzades i la candidatura vinculada a les patronals inclou el Banc Sabadell i Immobiliària Colonial, entre d'altres

Toni Fitó, Mònica Roca i Dolors Feliu, aquest dimecres.
Toni Fitó, Mònica Roca i Dolors Feliu, aquest dimecres. | Eines de País
22 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:48h
La plana major de l'establishment econòmic surt en tromba per recuperar el control de la Cambra de Comerç de Barcelona. Figures rellevants del poder financer i empresarial donen suport a la candidatura de l'empresari Josep Santacreu. Formalment, les candidatures no són personals, sinó d'empreses i companyies. Però en la llista de Santacreu s'hi han integrat algunes de les corporacions més emblemàtiques del país. Així, s'hi pot veure el Banc Sabadell, que presideix Josep Oliu, i que competirà en un dels epígrafs amb la Cooperativa Catalana de Serveis Financers, que forma part d'Eines de País. Saba Aparcamentos (Salvador Alemany) lluitarà amb Parlem Telecom. En un dels epígrafs d'activitats immobiliàries, es presenta amb Santacreu Immobiliària Colonial, que presideix Juan José Brugera, expresident del Cercle d'Economia. 

El Govern ha publicat aquest dijous les candidatures al ple de les cambres catalanes, que elegiran els seus òrgans de direcció el setembre vinent. Aquest era el darrer tràmit previ a una campanya que estarà centrada en la batalla per la Cambra de Barcelona, on el pols està polaritzat en dues candidatures, la independentista d'Eines de País/Un Pas Més i la de l'empresari Josep Santacreu, exconseller delegat de la companyia d'assegurances DKV.

Com ja vam informar, totes dues candidatures han aplegat un seguit de forces àmplies per imposar-se a les urnes. La llista d'Eines de País aplega l'actual junta de govern de l'entitat, que presideix ara Mònica Roca. Toni Fitó (Semillas Fitó) apareix com a número dos, tot i que la candidatura no ha presentat formalment un candidat a la presidència perquè enfoca l'elecció com una conquesta a la majoria dels 52 vocals elegibles. Joan Canadell, expresident i referent de la branca més activista del sobiranisme, és també candidat. L'ANC ja ha expressat el seu suport a la candidatura, que inclou també l'exsecretari general d'Esquerra Republicana Joan Puigcercós. 

Eines de País ha inclòs també persones provinents d'altres candidatures en les eleccions del 2019. Un d'ells és l'empresari Gabriel Jené, CEO de La Mallorquina i president de Barcelona Oberta, una plataforma que reuneix una vintena d'eixos comercials. Jené prové de l'equip d'Enric Crous, exdirector general de Damm, que es va postular a la presidència el 2019. Eduard Torres, president executiu de Turisme de Barcelona, és un altre nom pesant, com ho és Ernest Pérez Mas (Parlem). 


Santacreu, una candidatura "empresarial"

Malgrat que ser sobiranista i empresari sembla a priori compatible, des de l'entorn de Santacreu es defineix com a "empresarial" la candidatura de l'exdirectiu respecte a la d'Eines de País. El que sí que és evident és el fil directe entre la seva llista i entitats com Pimec i FemCat. Com vam explicar, la candidatura de l'ex-CEO de DKV es va forjar entorn tres noms: el mateix Santacreu, Eloi Planes (Fluidra) i Miquel Martí (Moventia). Curiosament, els dos darrers no són candidats però ja formen part del ple ja que han estat designats per Foment, en el cas de Planes, i per Pimec, Martí, per ocupar dos dels sis llocs reservats a les patronals. 

A banda dels grans noms esmentats abans, la participació de Pimec ha estat evident, com asseguren des del món econòmic, amb un nom com l'exvicepresident del Barça Emili Rousaud. o Alexandre Goñi, un dels vicepresidents de Pimec. Molt proper a FemCat és Oriol Guixà (La Farga). I si Eines de País té en Puigcercós, Santacreu també inclou figures properes a Esquerra Republicana, com Ignasi Sayol, president de Pimec Logística. I un altre nom a seguir és l'empresari Vicenç Pedret, considerat, molt proper a Oriol Junqueras.