La fundació Pere Tarrés vol donar la volta a l'estiu dels infants en situació de vulnerabilitat social

La campanya espera atendre un 12% més d’infants amb risc d'exclusió social, passant a atorgar de 4.036 a 4.500 beques

Publicat el 26 d’abril de 2017 a les 10:27
Un cop acabat el curs escolar és temps de colònies i casals d’estiu. Aquesta, però, és una experiència de la qual no poden gaudir els infants que pertanyen a famílies en situació de vulnerabilitat. És per això que la Fundació Pere Tarrés es proposa donar una volta a la seva situació amb la campanya 'Cap infant sense colònies' amb què pretén becar aquells nens que no poden accedir a aquest tipus d'activitats de lleure.
 
"Des de l’any 2010, la fundació ha becat 17.262 infants en situació de vulnerabilitat. L’any passat en van ser 4.036, cosa que suposa un increment del 345% respecte els que van ser becats l’any 2010 i, aquest any, la campanya espera atendre un 12% més d’infants respecte l’any passat i poder becar fins a 4.500", explica el portaveu de la fundació Albert Riu.
 
Aquest increment quantitatiu no és l’únic objectiu de la campanya. "A nivell qualitatiu, volem donar més durada a les activitats, que passaran de cinc a set dies, la qual cosa comporta més costos però també més impacte, i també ens plantegem estendre les nostres activitats a les Illes Balears", continua Riu. Per assolir-ho, Pere Tarrés ha iniciat una crida ciutadana per sensibilitzar la població i aconseguir més donatius que provenen principalment de les administracions públiques, d’entitats privades com CaixaBank, de les donacions particulars i dels propis recursos de la fundació. 

Com afecta la pobresa a la infància?
 
Segons l’Enquesta de Condicions de Vida elaborada per l’Idescat, a Catalunya, gairebé 3 de cada 10 infants i adolescents es trobaven el 2015 en una situació de risc de pobresa. "Aquesta desigualtat es fa palesa en molts àmbits com la salut o el fracàs escolar però també en el lleure", afirma el Director de Formació, Consultoria i Estudis de la fundació, Rafael Ruiz de Gauna. "L’informe denota que un de cada quatre infants no participa en el lleure a causa del nivell socioeconòmic de les famílies de manera que el 28,5% de la població ha reduït la despesa en lleure i cultura en els infants", continua Ruiz de Gauna.
 
Aquesta disminució de l’accés en l’educació al lleure és un dels factors principals d’exclusió social, que incideix en el desenvolupament dels infants. "El lleure és important pel creixement personal i social -assegura el director-. I no sols això, sinó que augmenta l’autoestima, la capacitat de relació amb persones, t’ensenya a usar el temps de manera menys consumista, et permet treballar les emocions o desenvolupar una major autonomia, entre moltes d’altres coses".  Els esplais són, en definitiva una experiència necessària que "omple les butxaques" dels infants.
 
Per aquest motiu, la fundació promourà activitats al llarg de tot l’any i impulsarà 182 centres d’esplai durant el cap de setmana, 23 centres educatius amb reforç educatiu pels infants amb vulnerabilitat i altres projectes socioeducatius per la infància en general basades en la robòtica, les tecnologies de la informació o  sortides en bicicleta. "El món del lleure em va ajudar a créixer quan era nena i convertir-me en qui sóc ara mateix. Les colònies et permeten viure experiències especials que no tens en la teva vida quotidiana", sentencia la jove Badia Boukta, que ha participat en múltiples colònies.