El mecanisme escollit per l'executiu de Pere Aragonès per regular els lloguers de temporada, però, serà una nova normativa catalana en forma de llei. Així, la màxima responsable del Departament de Territori ha explicat que la intenció és "impulsar una llei que reguli els contractes d'arrendament de temporada sobre finques urbanes d'ús d'habitatge". La clau és evitar que els propietaris de pisos imposin lloguers temporals -d'un màxim d'onze mesos i sense cap limitació de preu- per saltar-se la nova llei estatal que Catalunya vol desplegar pròximament. El mètode escollit per tramitar aquesta nova norma catalana és la reforma del codi civil. Un text legal, però, que acabarà de negociar-se amb el sector.
[noticiadiari]2/252786[/noticiadiari]
Sigui com sigui, aquesta era una de les peticions més habituals dels moviments socials -i en concret del Sindicat de Llogateres- des de fa anys, però també ERC, EH Bildu o Unides Podem havien volgut que s'incorporés a la norma estatal. S'hi haurien trobat reticències socialistes, però. Ara, doncs, la Generalitat busca fer el seu camí per limitar aquest ús fraudulent que dona peu a vulneracions de drets i augmenta el preu de l'habitatge, en plena emergència habitacional.
[noticiadiari]2/254361[/noticiadiari]
En aquesta matèria, s'ha fet habitual que, a banda que cada vegada més immobiliàries opten per oferir serveis de lloguer de temporada, més llogaters denuncien anuncis de pisos amb mensualitats lluny de la butxaca mitjana de la ciutadania, especialment a zones com Barcelona. Casos que exposen ofertes com la d'un pis del barri del Baix Guinardó de 95 metres quadrats pel qual es demana 3.200 euros al mes. I s'insisteix que és un lloguer per mesos. És a dir, que no té llicència turística, però que també es manté lluny del mercat habitual dels lloguers de cinc o set anys.
95m2, 3 hab... ... al Baix Guinardó... 3.200€/mes pic.twitter.com/LmLuduwnDv
— Anna Pazos (@annapazos) June 28, 2023
Al Parlament, però, encara hi ha hagut una segona declaració d'intencions, també vinculada a l'habitatge. En aquest cas, en coincidència amb el turisme. "Us anuncio la voluntat de tirar endavant una nova regulació de règim urbanístic d'habitatges d'ús turístic", ha abordat Ester Capella en la mateixa Comissió de Territori.
Aquest camp de batalla l'havien posicionat mediàticament els comuns darrerament, que van portar al Parlament la voluntat de fer canvis legislatius que acabessin amb les llicències actuals de pisos turístics -que són a perpetuïtat, no caduquen mai- i que suposessin a la pràctica una reducció massiva dels gairebé 100.00 que hi ha actualment a Catalunya.
Tot i que no s'ha donat cap detalla afegit del mecanisme d'aquesta regulació del Govern, o de l'ambició del pla, la consellera del ram ha insistit que volen "fer ús de totes les eines per garantir l'ús residencial" dels habitatges del país davant la pressió turística. Especialment, allà on hi ha "tensions de preus i no es garanteix una dotació suficient d'habitatge de lloguer per satisfer les necessitats de la població resident".