Des de l'AMI consideren que el comportament del bot s'aprofita de l'esforç i la feina dels periodistes sense pagar-ne cap cost ni tampoc esmentar d'on ha tret les fonts. En aquest sentit, l'AMI assegura que hi perden tant periodistes com els ciutadans hi perden: al perill que es reaprofiti tot el seu contingut com a banc de dades sense rebre res a canvi s'hi suma l'avís de l'organisme per la manca de fiabilitat de la informació que ofereix el Bard. Una preocupació que també s'ha expressat a xarxes per part, per exemple, del periodista especialitzat en tecnologia, i fundador de l'Aliança pel català a internet, Albert Cuesta.
Una bona manera de comprovar la nul·la fiabilitat de #Bard com a cercador és demanar-li per algun tema que coneguis. Per exemple, tu mateix. Tot seguit, tres exemples d'al·lucinacions (tècnicament es diuen així) del xatbot de Google.
— Albert Cuesta Zaragosí | albertcuesta.substack.com (@albertcuesta) July 13, 2023
Google Bard i ChatGPT, les dues cares de la mateixa moneda
La relació d'aprofitament que Google Bard fa amb els mitjans té un antecedent directe amb el ChatGPT, que funcionava d'una manera similar. No és l'única similitud entre els dos bots: les praxis dels bots en qüestions com la privacitat dels usuaris i l'emmagatzematge de les dades va fer que països de la UE bloquessin, de manera temporal, l'accés al xat. És el mateix motiu pel qual la IA de Google ha hagut d'esperar-se tres mesos per desembarcar a Europa.Finalment, Google Bard va estrenar-se a Catalunya aquest dijous. Coincideix amb el desplegament de la intel·ligència artificial del gegant tecnològic per tota la UE, amb l'objectiu de competir amb el ChatGPT. El xatbot de l'empresa de Mountain View es va anunciar el febrer passat i feia tres mesos que estava disponible en un gran nombre de països, com ara els Estats Units, però cap de la UE. Des d'ara ja es pot fer servir a Catalunya, després d'adaptar-se a les regulacions europees de privacitat, i ho fa parlant en català, un dels 40 idiomes compatibles amb l'eina.
Per fer servir Bard en català només cal accedir al seu portal i iniciar-hi una conversa. A més de l'ampliació dels tres idiomes inicials als 40 compatibles actualment, Google ha actualitzat la seva IA amb cinc noves funcions. A partir d'ara pot fer servir imatges per fer cerques: si li adjuntes una imatge el Bard les analitzarà per treure'n resultats. Per ara només és compatible en anglès.
[noticiadiari]2/259960[/noticiadiari]
A més, a partir d'ara ja no només escolta sinó que també parla: aquesta funció permet fer-lo servir per utilitats com ara la pronunciació d'una paraula en algun idioma, o per recitar-te les llistes de candidats al Congrés dels Diputats de les eleccions espanyoles del 23-J. El bot també s'ha fet més endreçat i social: Google ha polit l'arxiu de converses anteriors perquè sigui més intuïtiu localitzar-les i ha obert la possibilitat de compartir les converses amb amics, a través de la creació d'un enllaç, i d'exportar el codi per modificar-lo amb Python o eines similars.
Funciona de manera similar a ChatGPT: es poden fer preguntes i, com a resultat, s'obtenen respostes detallades i redactades com si provinguessin d'un ésser humà. Aquest producte utilitza la tecnologia de conversa Languaje Model for Dialogue Applications (LaMDA), de Google. Segons documents interns a què ha tingut accés la CNBC, la companyia ha demanat que es "prioritzi el treball com a resposta a ChatGPT".