La nova comissionada de Barcelona pel català: «Qui vulgui viure aquí ha de garantir els drets lingüístics»

Marta Salicrú ha oficialitzat el seu nomenament com a responsable de polítiques per a l'ús social de la llengua catalana a l'Ajuntament, un dels nous fixatges del govern Collboni

Publicat el 18 de juliol de 2025 a les 11:39
Actualitzat el 18 de juliol de 2025 a les 13:24

La nova comissionada del català a l'Ajuntament de Barcelona, Marta Salicrú, ha considerat "totalment desafortunats" els vídeos catalanòfobs difosos a les xarxes socials els darrers dies i s'ha compromès a treballar per a fer entendre que el català "és part de la identitat" de la capital catalana. "Tenim molta feina a fer i ens hi hem de posar de seguida. Hem de fer entendre a les persones que vulguin viure aquí que han de garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants", ha reivindicat aquest divendres en el seu acte de presentació, segons recull l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Salicrú, que ha comparegut amb l'alcalde, Jaume Collboni, ha dit que tindrà una partida de 4 milions per als pròxims dos anys i que un dels seus objectius principals serà incidir en la creació de contingut. 

Tot plegat és la formalització d'un anunci que va avançar Nació, el del fitxatge de Salicrú com a nova responsable de polítiques per a la millora de l'ús social del català a Barcelona. L'escollida per al càrrec fins ara ha exercit darrerament com a directora de Ràdio Primavera Sound (2019-2025) i abans ho havia fet com a cap de redacció de Time Out Barcelona. És periodista i està especialitzada en el món de la cultura, sobretot en l'àmbit musical.

“El català és la llengua que dona identitat a la nostra ciutat i volem impulsar una nova política per a promoure-la”, ha afegit. Per fer-ho, ha assenyalat Salicrú com “la persona idònia per assumir aquesta responsabilitat i fer-ho des d’una nova perspectiva i amb noves maneres d’abordar aquest repte” gràcies al seu perfil, que “combina el compromís amb la llengua catalana i l’experiència en fer del català una llengua atractiva des dels nous formats”.

Collboni ha defensat que “el català és un instrument de cohesió social a Barcelona, per a les comunitats, per als barris i per a totes les franges socials” i per això “hem de promoure el català des de la normalitat, no des de l’excepcionalitat”. “El català creixerà si és una llengua compartida, sigui quina sigui la llengua materna o el nostre posicionament polític o ideològic”, ha conclòs.