S'acosta el final de l'octubre i com fem sempre l'últim cap de setmana d'aquest mes, és hora de deixar enrere definitivament l'estiu, agafar els rellotges manuals i adaptar-los a l'horari d'hivern. Encara que es tracta d'una lleugera modificació, el canvi d'hora pot afectar algunes persones que també es veuen obligades a fer un canvi de xip.
Com acostuma a ser habitual en aquest cas particular, sempre que hem d'endarrerir una hora el rellotge, apareixen veus que critiquen aquesta mesura, adoptada per Franco l'any 1940 per ajustar l'horari espanyol al de l’Europa central. És a dir, al de l’Alemanya nazi de Hitler i al de la Itàlia feixista de Mussolini. Recentment, un grup d'especialistes ha tornat a posar de manifest aquesta realitat i ha demanat, un cop més, al Consell de la Unió Europea que recuperi i executi el projecte de posar fi al canvi d’hora. Iniciativa a la qual tant la Comissió Europea com el Parlament Europeu es van comprometre el 2019, però que amb la irrupció de la Covid va quedar en un segon pla.
Per reactivar el projecte i facilitar-ne la posada en marxa, aquest grup d'experts i expertes ha elaborat un pla de transició per establir zones horàries naturals de manera permanent a tot el continent. Què té pensat exactament aquesta proposta per a l'Estat? L’horari natural que li correspon a Espanya segons el mapa de 24 franges en què es divideix la Terra és el del meridià de Greenwich, l’hora per la qual es regeix el Regne Unit o les illes Canàries. És a dir, una hora menys de la que tenim ara.
Així, si ens regim pel pla de transició dels i les especialistes, l'Estat té dues opcions. Les ha detallat a El Periódico una de les impulsores de la proposta Ariadna Güell: 1) Una de les idees es divideix en dues fases. La primera consisteix a no canviar a l’horari d’estiu i quedar-se en el d’hivern. I la segona, restar una hora a la tardor i passar definitivament a l’hora de Greenwich. 2) La segona opció defensa unificar les dues fases abans mencionades i fer-les totes de cop. És a dir, amb ella no es canviaria a l’horari d’estiu i es restaria una hora directament.
"Cada país pot acabar de decidir com ho vol fer per deixar de canviar l’hora i adaptar-se a l’hora solar", ha indicat Güell, que ha considerat que els estats haurien de prendre una decisió consensuada. En el pla de transició, Espanya està en el grup de països que tenen una hora estàndard que no és la recomanada. També formen aquest col·lectiu els Països Baixos, Luxemburg, Irlanda, Grècia, França, Bèlgica i Portugal.
[plantillavirals]
La proposta dels experts per posar fi al canvi d'hora a l'Estat
Tant la Comissió Europea com el Parlament Europeu es van comprometre el 2019 a eliminar el canvi d’hora, però el projecte va quedar interromput per la pandèmia de la Covid
ARA A PORTADA
Publicat el 22 d’octubre de 2022 a les 14:51
Et pot interessar
-
Societat Collboni adverteix al Comitè de les Regions que Europa s'enfronta a una crisi de l’habitatge «mai viscuda»
-
Societat El temps d'aquest dijous 15 de maig: els ruixats van minvant sense desaparèixer del tot
-
Societat Un incendi en una planta química de Sevilla obliga a confinar 77.000 persones per risc d'intoxicació
-
Societat Què fer aquest cap de setmana a Barcelona i Catalunya: 17 i 18 de maig
-
Societat Els ajuntaments de la Catalunya Nord i Òmnium recorren la prohibició del català als plens
-
Societat Un estudi determina que la telemedicina redueix a un 54% la mortalitat en insuficiència cardíaca crònica