La USTEC revalida la majoria entre el professorat en un context de conflicte amb Educació

El sindicat obté 161 dels 420 delegats a les Juntes de personal docent, mentre que el SPS i la CGT surten reforçats i la Intersindical perd representació

Capçalera de la darrera manifestació en defensa de la sanitat i l'educació pública
Capçalera de la darrera manifestació en defensa de la sanitat i l'educació pública | Adrià Costa
14 de març de 2023, 22:12
Actualitzat: 22:30h
El professorat de l'escola pública catalana s'ha citat aquest dimarts a les urnes per escollir la representació sindical per als pròxims quatre anys, en un context de conflicte amb el Departament d'Educació, amb l'amenaça permanent de vagues i mobilitzacions. I els resultats tenen un nom propi, el d'USTEC. Amb 161 delegats, un menys que en els darrers comicis, el sindicat revalida el lideratge a les Juntes de personal docent -els òrgans de representació-.

L'organització que queda més reforçada és el Sindicat de Professors de Secundària (SPS), que duplica el seu pes amb 81 delegats i desbanca CCOO, que es queda amb 69, com a segona força. Una altra que creix és la CGT, la més crítica amb Educació, que passa de 24 a 43 representants. Per contra, la Intersindical passa a ser la cinquena força -fins ara, era la tercera- i perd 15 cadires per quedar-se amb 32. La segueixen l'UGT, amb 26 delegats, l'USOC, amb 6, i l'ANPE, amb 2.

Tot i que enguany la participació ha estat menor, ha caigut des del 43% fins al 38,3%, la nova conformació de l'òrgan sindical dels docents determinarà els pròxims passos del col·lectiu, amb el conflicte pel calendari escolar i les demandes d'una major dotació professorat en l'horitzó.

Més enllà de la incorporació de 3.500 nous professors a partir del mes de gener, queda pendent negociar amb el Departament encapçalat per Josep González-Cambray un calendari per revertir la resta de retallades. Entre aquestes, augmentar la inversió en educació fins al 6% del PIB català, equiparar els sous dels professors de formació professional i poder reduir en dues hores lectives l'horari dels docents majors de cinquanta anys.