Aquesta iniciativa pretén identificar les causes i els efectes de les riuades torrencials, definir els protocols per al reconeixement posterior a l’episodi i recollir informació sobre futures situacions de crescudes torrencials que hi hagi. Un dels objectius principals d’aquest projecte també se centra a desenvolupar mecanismes per a la prevenció d’aquests fenòmens.
Les riuades extremes registrades a Catalunya en les últimes dècades han estat incorporades i estudiades dins d’aquest projecte europeu. En aquest sentit, els resultats de l’anàlisi de la magnitud d’aquestes riuades, en el conjunt d’altres episodis extrems al llarg del temps a Europa, han estat publicats a la revista científica Journal of Hydrology.
Un total de 10 de les avingudes més extremes registrades a Catalunya dels darrers 47 anys han estat incloses com a casos d’estudi. Destaca el cas de la riuada de Rubí l’any 1962, el cabal màxim assolit de la qual la situa com un dels casos extrems de crescuda del darrer segle en l’entorn europeu, amb conseqüències desastroses personals i materials.
Participen també en aquest projecte nou universitats europees, set centres de recerca governamentals i un servei meteorològic.
De cara a la difusió dels resultats, tots els episodis estudiats en el projecte Hydrate s’han inclòs dins d’una base de dades europea sobre inundacions torrencials (Flash Floods European DataBase), que serà d’accés públic a mitjan 2009.