L'Ajuntament de Barcelona vol que tots els creueristes paguin taxa turística

La regidora Gala Pin aposta per deslligar-la de la pernoctació | Vol cobrar també als creueristes que estan menys de 12 hores a la ciutat i que ara se'n salven | Planteja modificar la taxa turística però la Generalitat no té sobre la taula canviar-la | El Port defensa que els creueristes ja contribueixen amb uns 150 milions anuals en impostos

Publicat el 28 d’abril de 2016 a les 10:46
L'Ajuntament de Barcelona ha plantejat una reforma de la fiscalitat dels creuers no lligada només a la pernoctació, amb la finalitat que "hi hagi un major retorn de l'activitat dels creueristes a la ciutat", ha afirmat aquest dijous la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. Com a mesura concreta ha demanat que la taxa turística ja pagui amb una sola nit de pernoctació.

Ho ha dit en el marc de la presentació davant representants del món econòmic de l'Estudi d'Impacte Econòmic de l'Activitat de Creuers del Port de Barcelona, que ha elaborat el Laboratori d'Economia Aplicada AQR-Lab de la Universitat de Barcelona (UB) per encàrrec del Port. Pin ja ha rebut resposta del conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, qui ha dit als mitjans que la revisió de la taxa turística no està sobre la taula.

El president del Port, Sixte Cambra, ha afirmat que "ja s'està aplicant la taxa turística" als creueristes, perquè es comença a cobrar a qui està més de 12 hores a la ciutat, i que aporten uns 150 milions d'euros anuals en impostos estatals i autonòmics i uns 844.000 euros de taxa turística. No obstant això, l'estudi mostra que el 57,5% dels creueristes són "excursionistes", és a dir, que només estan a Barcelona 4,3 hores de mitjana.

Un total de 2,54 milions de creueristes l'any 2015, un 7,4% més

Segons l'estudi, l'activitat de creuers genera una facturació anual de 796 milions d'euros, contribueix amb 413,2 milions al Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya, i permet mantenir gairebé 6.759 llocs de treball a temps complet. Pren de referència les dades del 2014, i els resultats preliminars ja es van presentar als mitjans al setembre del 2015.

El 2014 la ciutat va registrar un moviment de 2.364.292 creueristes, i l'any passat va augmentar fins als 2.540.302, un 7,4% més. Entre novembre i març ha rebut 473.000 creueristes, xifra que supera la que pugui rebre qualsevol altre port de la península en tot un any, ha destacat Cambra. Un creuerista mitjà té uns 50 anys, viatja en parella i disposa d'elevats ingressos (uns 70.000 euros anuals).

Pin ha afirmat que l'estudi permet tenir una visió "molt més acurada" del perfil del creuerista i ha de permetre emprendre accions per redistribuir el turisme a la ciutat. Malgrat això, considera que calen més anàlisis sobre quin és el retorn social dels creueristes, quin és el cost que suposen per la ciutat en neteja i infraestructures, i quina població flotant suposen i que "moltes vegades genera l'expulsió de veïns dels barris".

L'Ajuntament demana col·laboració perquè Barcelona no perdi atractiu

"Tot i que tenen aspectes positius, tenim l'oportunitat les administracions de treballar per revertir els aspectes negatius", ha afirmat Pin sobre els creuers, i ha demanat a la Generalitat i al Port treballar junts perquè "no es perdi l'atractiu de Barcelona" i aconseguir un lideratge públic del model de ciutat. "No matem la gallina dels ous d'or", ha ressaltat. Vol també promoure que es garanteixin els drets laborals als creuers i que els creueristes gastin més a les botigues de barri.

Baiget ha defensat que "s'han de minimitzar les externalitats negatives" del turisme, ha apostat pel treball conjunt entre administracions i ha subratllat que cal desestacionalitzar i desconcentrar el turisme. Cambra ha destacat que l'activitat dels creueristes "comporta creixement i estabilitat", i ha afegit: "Hem de valorar la importància de mantenir aquesta privilegiada posició pensant en l'interès del país i la ciutat".

L'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible critica el "triomfalisme"

El model de l'explotació dels creuers no agrada a l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible. Daniel Pardo, portaveu de l'assemblea, ha considerat que l'estudi és "una fantasia triomfalista de les bondats dels creuers a la ciutat", i ha criticat la "perversió" del fet segons el qual l'estudi només contempla els impactes econòmics però no els socioambientals, ha assegurat als mitjans abans de la presentació d'aquest dijous.

La responsable de l'estudi, la professora Esther Vayá, ha reconegut que no han mesurat l'impacte ambiental però han consultat els treballs publicats. Segons un estudi de l'agència Barcelona Regional del 2015, els creuers generen l'1,2% dels òxids de nitrogen (NOx) que hi ha a l'aire de la ciutat i menys del 0,2% de les partícules en suspensió. Cambra ha insistit en el fet que treballen per promocionar el gas natural com a combustible alternatiu.

El portaveu veïnal ha afegit que estan d'acord amb l'Ajuntament en el model, per la qual cosa ha defensat que "s'ha de calcular la capacitat de càrrega de la ciutat i a partir d'aquí regular". No obstant això, ha afirmat que el consistori "té molt poca competència" en el Port, per la qual cosa ha apostat per negociar amb el Port o com a mínim que "denunciï la política que porta el Port".