Els despatxos d'advocats especialitzats en dret successori, com Navas & Cusí, han observat un increment significatiu en els conflictes familiars relacionats amb les herències, especialment aquells vinculats a la figura de la legítima. Aquesta institució jurídica, dissenyada originalment per protegir els hereus forçosos, s’ha convertit paradoxalment en una font de disputes que pot destruir relacions familiars.
"La legítima s'està utilitzant cada cop més com un instrument per crear situacions de conflicte", expliquen els advocats especialistes en herències de Navas & Cusí. "Veiem casos on els testadors, coneixent les limitacions de la llei, dissenyen estratègies per minimitzar el que rebran alguns hereus forçosos, creant situacions de veritable indefensió".
Una de les pràctiques més controvertides és l’adjudicació de la legítima mitjançant participacions indivises en béns de difícil o impossible aprofitament. Per exemple, un pare pot deixar a un fill el 20% d’un immoble com a pagament de la seva legítima, mentre que el 80% restant se’l deixa a un altre hereu. Aquesta situació crea una comunitat de béns forçosa que, a la pràctica, deixa el legitimari en una posició de feblesa.
"Les conseqüències d’aquestes pràctiques van més enllà de l’àmbit econòmic", assenyalen des de Navas & Cusí. "Hem vist famílies completament destruïdes per aquestes situacions, en què els hereus perjudicats es veuen obligats a mantenir una relació forçosa amb aquells que han rebut la part majoritària de l’herència, o es veuen forçats a vendre la seva participació a un preu molt per sota del seu valor real".
La legislació actual, encara que pretén protegir els drets hereditaris dels descendents, pot acabar generant situacions de veritable injustícia. Els advocats especialistes en herències assenyalen que aquestes pràctiques són especialment freqüents en segons matrimonis, on el testador intenta afavorir la seva nova família en detriment dels fills del primer matrimoni.
"El problema s’agreuja quan aquestes situacions es combinen amb altres pràctiques com l’ocultació de béns, les donacions en vida no declarades o la infravaloració d’actius", expliquen des del despatx. "Això pot fer que la legítima, que ja de per si pot ser reduïda, acabi sent pràcticament simbòlica".
Davant d’aquestes situacions de conflicte, els advocats especialistes en herències de Navas & Cusí assenyalen que existeixen diverses vies legals per protegir els drets dels hereus perjudicats. "El primer pas és sempre fer una anàlisi exhaustiva del testament i de tots els moviments patrimonials realitzats pel causant en els anys previs a la seva defunció", expliquen des del despatx.
Una de les accions més efectives és la de complement de legítima, que permet a l’hereu forçós reclamar quan el que ha rebut és inferior al que per llei li correspon. "Aquesta acció no només contempla el que s’ha rebut en testament, sinó que permet investigar possibles donacions realitzades en vida que puguin haver perjudicat els drets legitimaris", aclareixen els experts de Navas & Cusí.
També existeix la possibilitat d’exercir l’acció de col·lació, que obliga a afegir a la massa hereditària les donacions fetes en vida a altres hereus. "Moltes vegades, els testadors intenten burlar la legítima mitjançant donacions en vida a determinats hereus. La col·lació permet reequilibrar aquestes situacions", assenyalen els advocats especialistes en herències.
En casos de participacions indivises problemàtiques, existeix la possibilitat de sol·licitar la divisió judicial de la cosa comuna. "Encara que no és la solució ideal, ja que sol implicar la venda en subhasta pública del bé, almenys permet a l’hereu perjudicat desvincular-se d’una situació que pot ser insostenible", expliquen des del despatx.
Els experts de Navas & Cusí també destaquen la importància d’actuar amb rapidesa. "Els terminis per exercir accions en matèria d’herències són relativament curts, i un cop transcorreguts, les possibilitats de reclamació es redueixen significativament", adverteixen.
El despatx ha observat un augment en la utilització de la mediació com a via alternativa per resoldre aquests conflictes. "La mediació permet assolir acords que satisfacin totes les parts i, sobretot, preservar en la mesura del possible les relacions familiars", assenyalen els advocats especialistes en herències.
"La clau està a buscar assessorament professional des del primer moment", conclouen des de Navas & Cusí. "Un advocat especialitzat pot no només defensar els drets de l’hereu un cop sorgit el conflicte, sinó també anticipar possibles problemes i proposar solucions preventives quan encara estem en fase de planificació successòria".
En definitiva, encara que la legítima continua sent una figura controvertida en el nostre dret successori, hi ha mecanismes legals per protegir els drets dels hereus forçosos. L’experiència i coneixement de despatxos especialitzats com Navas & Cusí resulta fonamental per navegar aquestes complexes situacions i trobar les solucions més adequades per a cada cas particular.