L'erupció del Cumbre Vieja pot fer història i convertir-se en la més llarga en 500 anys

Aquest diumenge es compleixen 70 dies d'erupció i els científics no preveuen un final a curt termini

  • El volcà Cumbre Vieja en erupció el dissabte 27 de novembre -
Publicat el 28 de novembre de 2021 a les 16:08
El volcà Cumbre Vieja, a l'illa canària de La Palma, va entrar en erupció el diumenge 19 de setembre després d'uns dies de forta activitat sísmica a la zona. Aquest diumenge, deu setmanes després, es compleixen 70 dies d'erupció i els científics que el monitoritzen a diari no preveuen un final a curt termini. Així, el Cumbre Vieja pot fer història: si supera els 84 dies d'emissió de lava es convertirà en l'erupció més llarga dels últims 500 anys.
 

El director tècnic suplent del Pevolca, Francisco Prieto, ha indicat aquest diumenge que tot apunta a que el volcà superi el límit de 82 dies, els que va estar en erupció el Martín el 1646, així com els 84 del Tajuya el 1585, tots dos també a La Palma. Prieto també ha afegit que la superfície afectada pels rius de lava ja ha superat "amb escreix" la d'erupcions anteriors.

Concretament en relació als rius de lava, els científics han confirmat l'obertura de diferents centres d'emissió durant la matinada d'aquest diumenge, al voltant de les 3 hores, a la zona nord-est del con volcànic, que ha provocat la creació de nous rius de lava que avancen per terrenys que, fins ara, no s'havien vist afectats. 

La directora de l'Institut Geogràfic Nacional a Canàries, María José Blanco, ha informat que l'obertura d'aquests nous centres d'emissió ha produït un lliscament a la zona nord-est del con. A diferència dels centres d'emissió antics, situats a més altura, i amb una activitat estromboliana, els nous centres de la zona nord-est del con tenen una activitat efusiva.

[h3]Gasos tòxics dificulten les tasques[/h3]
Durant aquest dissabte s'han detectat gasos tòxics tant a la zona alta de Las Manchas com a Puerto Naos, un fet que ha impedit l'entrada dels regants i dels treballadors. Durant l'última nit també s'han detectat aquests valors alts i la previsió és que no es permeti l'accès a les zones evacuades durant tot el diumenge. 

Per ara, l'aeroport de La Palma pot seguir en funcionament, ja que l'altura de la columna de fum és d'aproximadament 1.600 metres i genera un núvol que es dispersa en direcció sud-oest, l'oposada a la posició de l'aeroport.

[h3]Sismicitat constant[/h3]
La sismicitat tampoc atura a l'illa. Durant les últimes 24 hores s'ha incrementat la quantitat de terratrèmols entre 10 i 15 quilòmetres de profunditat. El terratrèmol més intens és un de magnitud 3,6 registrat el dissabte al migdia, tot i que des de la matinada d'aquest diumenge s'ha incrementat el nivell sísmic i els habitants han pogut notar dos impactes de 3,5.