​Les cinc estafes amb què t'intentaran robar aquest Nadal

Cal estar molt alerta i desconfiar de qualsevol correu electrònic, missatge o val regal que ens arribi

Publicat el 10 de desembre de 2023 a les 19:54
Actualitzat el 10 de desembre de 2023 a les 20:24
Estem a pocs dies de les festes de Nadal i son dates de moltes compres de regals. Els consumidors, però, no són els únics que estan actius aquests dies, sinó que també és una època clau per als estafadors. Per això us recollim les cinc estafes més freqüents amb què et pots trobar aquests dies i com evitar-les.


Correus i missatges falsos fets amb intel·ligència artificial

Els estafadors han començat a utilitzar l'última tecnologia que ha aparegut al mercat: la intel·ligència artificial. Ho fan per crear correus electrònics, ofertes o promocions falses que pugui semblar originals.

Aquesta mena d'estafa es coneix com a "phishing" i un dels mètodes més habituals és falsificar un avís de missatgeria aprofitant que la gent compra més que mai per internet. Els lladres es fan passar per a l'empresa de missatgeria i ens fan entrar en enllaços trampa o ens demanen dades que després utilitzen per robar-nos.

Per evitar-ho, el més important és observar els missatges o avisos que rebem. Ens hem de fixar en la personificació del missatge o si demanen informació innecessària. En cas de desconfiar, el millor que podem fer és posar-nos en contacte amb l'empresa que hem contractat el servei.
 

Robatori de dades aprofitant la identificació de l'usuari

Sovint, hem d'introduir les nostres dades quan fem passos per comprar algun producte per internet. Aquest procés és un dels que utilitzen els lladres per interceptar informació nostra que després utilitzen per robar-nos.

Aprofiten el moment en què rebem diferents missatges de confirmació o fem passos per verificar la nostra identitat per robar-nos les nostres credencials. Per evitar-ho, és rellevant evitar fer clic a correus i missatges de text que no hem sol·licitat o que no se'ns han generat en el moment de fer la compra.
 

Targetes regal

Un dels regals més utilitzats durant Nadal són els xecs o vals regal que ens asseguren que allò que comprem li agradarà a qui li regalem. Però també poden ser una trampa. Podem rebre un missatge convidant-nos a comprar targetes regal que requereixen un pagament previ. Això fa que entreguem les nostres dades de la targeta bancària i puguin ser utilitzades per als estafadors.

Cal desconfiar, novament, de qualsevol missatge que rebem de manera inusual o inesperada.
 

Estafar a través de fins benèfics

Els lladres també utilitzen la sensibilitat dels usuaris per robar. Tant és així que són capaços de crear empreses falses sense ànim de lucre o llocs web que imiten organitzacions benèfiques conegudes per enviar correus electrònics demanant donacions.

Sobretot aquestes dates, els estafadors fan servir motius com la donació d'aliments o ajuda per a persones necessitades o que viuen soles per tocar la fibra de les seves víctimes. La millor manera per evitar-ho és contactar directament amb les organitzacions legítimes i amb experiència emprant números de telèfon i correus electrònics reals i de confiança.
 

Fer-se passar per una marca

De la mateixa manera que els lladres es fan passar per organitzacions benèfiques, saben convertir-se en marques conegudes. A través d'ofertes esbojarrades o preus baixos capten l'atenció dels usuaris a través de correus electrònics de promocions.

Els correus redirigeixen les víctimes a llocs web falsos on ens demanen les dades de la targeta i altra informació personal.

Per això, es recomana comprar sempre als llocs de confiança i no clicar enllaços o ofertes que arribin de correus electrònics inusuals o de marques on no has comprat mai.