Les dues revolucions que provocarà la IA en els medicaments, segons Google

El gegant tecnològic creu que la recerca de nous fàrmacs "es reduirà de 10 anys a pocs mesos" i que els tractaments amb intel·ligència artificial començaran a fer-se d'aquí a un parell d'anys

  • Una seu de Google a Polònia, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 26 de febrer de 2024 a les 16:48
Revolucions de la IA en el sector de la salut. Segons Google DeepMind, la recerca de nous medicaments "es reduirà de 10 anys a pocs mesos" gràcies a innovacions com Alfafold, una intel·ligència artificial que fa dos anys va predir l'estructura de les 200 milions de proteïnes conegudes, un problema que la biologia feia 50 que intentava resoldre.

A més, la branca científica de Google també espera que en un parell d'anys comencin a arribar al sistema sanitari tractaments dissenyats amb aquesta tecnologia. Així ho ha assegurat el conseller delegat de Google DeepMind, Demis Hassabis, en una conferència al Mobile World Congress (MWC), que ha obert portes aquest dilluns amb la intel·ligència artificial com a gran protagonista.

"Nosaltres vam solucionar amb pocs segons un problema que abans necessitava cinc anys d'investigació, un doctorat sencer", ha detallat Hassabis. La predicció de l'estructura tridimensional de les proteïnes a partir de l'anàlisi de la seqüència ha suposat una "revolució" pel camp de la biologia estructural. Segons el primer executiu de Google DeepMind, en tres anys un milió de biòlegs han fet servir Alfafold en les seves investigacions. Ara, la companyia de Google posarà l'accent en com aquesta tecnologia es pot aplicar a la descoberta de nous medicaments.

"Volíem descobrir nous medicaments, si coneixes l'estructura de la proteïna pots enviar un component a una part específica de l'estructura, bloquejar-lo o canviar el comportament i minimitzar els efectes secundaris", ha explicat. Per això, ha creat el nou laboratori Isomorphic, que espera revolucionar el camp farmacèutic. "En els pròxims dos anys, veurem medicaments dissenyats amb intel·ligència artificial a les clíniques", ha detallat el fundador de DeepMind.

El màxim directiu de Google DeepMinds ha predit que d'aquí a una dècada, la intel·ligència artificial pot haver evolucionat fins al punt de fer les seves pròpies conjectures. En aquest punt, un d'aquests cervells artificials podria expressar-se de manera que no l'entenguin els humans. "Un cop arribats aquí, si es combina amb models de llenguatge, podrem demanar-los explicacions i preguntar-los i si són sistemes intel·ligents haurien de ser capaços d'explicar-se de forma entenedora", ha remarcat Hassabis.
 

Les conseqüències de ChatGPT

La competència entre les companyies tecnològiques en el camp de la intel·ligència artificial s'ha accentuat des de la publicació de ChatGPT el novembre del 2022. Google ha desenvolupat el seu propi llenguatge –que en un primer moment es va anomenar Bard i ara es diu Gemini- i fa mesos que competeix amb Microsoft per aquest mercat.

Hassabis ha reconegut que ningú a la indústria s'esperava que el projecte de ChatGPT tingués l'abast mundial que ha tingut. Altres companyies com la multinacional nord-americana estaven treballant en sistemes similars, i fins i tot més afinats, però no els van treure al mercat perquè tenien errors. Amb l'èxit d'Open AI, es va demostrar que "el públic general estava preparat per fer servir aquestes solucions dos anys abans del que pensàvem".

D'altra banda, s'ha referit a un d'aquests errors al seu propi model de llenguatge, Gemini, que interpreta tota mena de dades siguin textos, àudios, vídeos codi. Google va començar a oferir generació d'imatges a principis de mes i alguns usuaris van criticar que les imatges històriques no eren correctes. "Hem tret aquesta aplicació per arreglar-ho. Esperem que estigui disponible d'aquí a poc temps, en les pròximes setmanes", ha dit Hassabis, que ha reconegut que l'eina no estava funcionant de la manera que volien.