L'independentisme culpa Sánchez d'enquistar la situació dels presos

La concentració pel primer aniversari de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart serveix per elevar el to contra el president espanyol, que no intercedeix davant la Fiscalia per rebaixar les acusacions

Publicat el 16 d’octubre de 2018 a les 20:05
Pedro Sánchez va prendre possessió com a president del govern espanyol el mateix dia que s'aixecava l'article 155. La casualitat -i el triomf d'una moció de censura impulsada per la corrupció del PP- va fer que Quim Torra i el líder del PSOE arribessin al poder en dates similars, una coincidència que feia presagiar en els sectors més optimistes de l'independentisme un canvi de to i l'inici d'una etapa fructífera de diàleg. Quatre mesos més tard, Sánchez segueix sense voler parlar d'un referèndum d'autodeterminació i de moment no mou un dit per rebaixar les acusacions contra els líders dels procés a través de la Fiscalia General de l'Estat. El primer aniversari de l'empresonament de Jordi Sànchez i de Jordi Cuixart ha servit a l'independentisme com a plataforma per llançar un avís al president espanyol: si no es mou, estarà defensant la "imposició" i la "venjança".

En aquests termes s'ha expressat Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, que en les seves últimes intervencions públiques ha agafat bona part del protagonisme amb discursos contundents contra la repressió i amb crides a eixamplar la base. "Acusem l'Estat de pegar la seva pròpia ciutadania. Es pot parlar de diàleg quan neguen que a Escòcia hi hagués un referèndum pactat? Senyor Pedro Sánchez, com ens vendrà el diàleg quan la Fiscalia demanarà quinze anys pels presos polítics? I tenen la barra de dir que són les penes mínims. Quina vergonya!", s'ha exclamat Mauri, que ha indicat que el líder del PSOE només té dos camins. Un és el de la resposta política -per ara ancorada exclusivament en el marc constitucional- o bé posar-se "al costat de Vox". La via judicial, per cert, no s'atura: l'Audiència Nacional obre judici oral contra el major Josep Lluís Trapero i dona cinc dies a la Fiscalia per presentar l'acusació.

[blockquote]"Senyor Pedro Sánchez, com ens vendrà el diàleg quan la Fiscalia demanarà quinze anys pels presos polítics? Quina vergonya!", exclama Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural[/blockquote]
La República segueix sent l'objectiu, com han consignat Mauri i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, però els últims esdeveniments -marcats per les discrepàncies entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC- han posat de manifest la manca d'estratègia unitària. "Hem d'estar a l'alçada", ha apuntat el vicepresident d'Òmnium. A la presó de Lledoners s'hi han viscut moments de tristor i impotència arran de la incapacitació de la majoria independentista al Parlament, i tant Sànchez com Cuixart han intentat jugar el paper d'argamassa que ja feien quan estaven en llibertat i formaven part de la cúpula del procés.
 

Paluzie ha volgut pressionar -com en totes les intervencions públiques- per aconseguir la independència, que és l'objectiu fundacional de l'ANC. La dirigent independentista ha apuntat que estan centrats en aconseguir la llibertat dels presos, però que la prioritat a llarg termini és una altra. "Donarem el suport material als represaliats, però també seguirem treballant incansablement per l'objectiu pel qual vam néixer: la independència del nostre país. Ens ha quedat clar que només la República pot garantir els drets de la ciutadania. Us garantim fermesa en la defensa del mandat de l'1-O i la declaració del 27-O", s'ha compromès. L'ANC exigeix moviments concrets a l'executiu abans que acabi l'any per traçar una estratègia independentista que, per ara, està a les beceroles.

Els pressupostos, en l'horitzó

Abans que arrenqués l'acte, celebrat en una Plaça Catalunya plena i que s'ha il·luminat amb els flaixos dels telèfons mòbils en el moment més emotiu, el president Quim Torra ha atès els mitjans de comunicació per indicar que l'única resposta que esperen de l'Estat és la plena absolució dels dirigents independentistes. I, si hi ha condemna, la protesta serà "radicalment democràtica". L'existència de presos enterboleix tots els debats i qualsevol relació entre administracions, i fa que sigui "molt complicat" que l'independentisme faci costat als pressupostos generals de l'Estat. En aquests termes s'ha expressat aquest migdia la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior al consell executiu. ERC segueix apel·lant al marge legal que té Sánchez per millorar la situació dels nou dirigents privats de llibertat.
 

Tot i que l'independentisme encara no ha descartat oficialment tombar els comptes de Sánchez, les entitats ja avisen que pensar en avalar els números del PSOE és "quasi pronogràfic", segons ha indicat Mauri al matí. Tot i això, el Govern segueix sense descartar cap escenari, tampoc el de negociar els comptes catalans amb el PSC, tal com va avançar NacióDigital. El vicepresident Pere Aragonès -present a Plaça Catalunya amb la plana major del Govern i les entitats, i també les famílies dels Jordis- ja s'ha reunit amb tots els grups parlamentaris. La CUP, allunyada de l'executiu, segueix exigint exercir l'autodeterminació per sortir del cercle repressor de l'Estat.

Suport al territori

Cuixart i Sànchez, especialment, però també la resta de presos polítics catalans reclosos a Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses han escoltat un nou clam de solidaritat territorialitzat. L'any d'empresonament dels Jordis ha mobilitzat milers de ciutadans arreu de Catalunya sota la reivindicació de la llibertat. Malgrat que la concentració principal s'ha organitzat a Barcelona, la presència física dels líders polítics lluny de la capital catalana ha tornat a envoltar el Bages, el Tarragonès i l'Alt Empordà sota un simbòlic mantell de solidaritat. L'enlairament de fanalets en diverses poblacions ha estat una de les activitats més destacades de la jornada.
 

El primer aniversari de l'empresonament dels Jordis segueix marcat, com el 16 d'octubre de l'any passat, per l'exepcionalitat. L'arribada de Sánchez a la Moncloa ha millorat el to i ha provocat el desglaç entre administracions -Artadi és l'encarregada, juntament amb Aragonès, de les relacions amb l'executiu espanyol-, no ha fructificat en mesures concretes relacionades amb els presos i l'autodeterminació. El xoc judicial s'ha tornat a fer evident arran del recurs del govern de Sánchez contra la reprovació del rei al Parlament, i encara no hi ha data per la nova cita entre el president espanyol i Torra. Si hi ha trobada, no ha de ser una simple fotografia. Les posicions són massa allunyades com per pensar en acords concrets que satisfacin el Govern, els presos i els exiliats.