L'Agència Espanyola de Medicaments ha actualitzat aquest mateix dimarts la llista de fàrmacs que costen més de trobar a tot l'Estat. D'aquesta es desprèn que hi ha, aproximadament, més de 800 medicaments que presenten problemes de subministrament, tot i que des de l'organisme espanyol han volgut fer valdre que la xifra no creix respecte a l'any passat. En canvi, sí que han destacat que han incrementat més d'un 20% les accions dutes a terme per tal de prevenir i alleugerir la situació. Sigui com sigui, per ara, aquests són els cinc fàrmacs que més costen de trobar:
💊 Las presentaciones de medicamentos con problemas de suministro no aumentan en 2024 por segundo semestre consecutivo
— AEMPS (@AEMPSGOB) October 28, 2024
👍 @AEMPSGOB ha incrementado un 22% las acciones que lleva a cabo para prevenir y mitigar estos problemas
Echa un vistazo al informe👇https://t.co/m0CuWBeEynpic.twitter.com/v4VodYw1CV
- Lexatin: pertany al grup dels anomenats benzodiazepines. Aquest medicament, si s'administra en dosis baixes, alleuja la tensió psíquica, el nerviosisme i l'ansietat. En canvi, en dosis més altes té un efecte sedant i de relaxant muscular.
- Orfidal: una mica en la mateixa línia que en l'anterior cas, aquest fàrmac fa d'ansiolític, amnèsic, sedant i hipnòtic, anticonvulsiu i relaxant muscular.
- Ozempic: és un medicament antidiabètic que s'usa per tractar l'obesitat i la diabetis de tipus 2.
- Propranolol: serveix, principalment, per tractar de controlar la hipertensió. Està disponible en forma genèrica, així com en diverses presentacions comercials.
- Otix: es tracta d'unes gotes que pertanyen al grup dels fàrmacs anomenats combinacions de dexametasona i antiinfecciosos que serveixen per combatre l'otitis i diverses infeccions de l'orella.
A banda d'aquests, des de RAC1 també han recordat l'avís que els va fer arribar el Consell General de Consells de Farmacèutics. Falten medicaments relacionats amb el dèficit d'atenció i la hiperactivitat, el TDAH. Segons les mateixes autoritats, hi ha dos motius que expliquen per què falten fàrmacs. Un és els baixos preus d'aquells medicaments que són finançats pel govern i l'altre l'externalització de la producció. Així i tot, han posat èmfasi en el fet que la situació no és tan greu com podria semblar, ja que hi ha altres fàrmacs al mercat que poden servir, en gran part, com a alternativa dels que falten en l'actualitat.