Un dels temes polèmics en el moment de l'avortament és l'objecció de consciència a la qual tenen dret els professionals sanitaris que no volen practicar interrupcions en l'embaràs. Ara, això se seguirà garantint, però serà obligatori que la sanitat pública garanteixi el dret a avortar.
Dit d'altra manera, qualsevol centre de ginecologia o obstetrícia ha de comptar amb professionals que facilitin l'avortament. Precisament la interrupció de l'embaràs serà lliure fins a la 14a setmana de gestació, i a partir de la 21a sempre que hi hagi una justificació mèdica: es podrà avortar per malformacions en el fetus o si la vida de la mare corre perill.
[despiece]
Principals canvis respecte a l'avortament
- Les menors de 16 a 17 anys podran avortar sense el permís dels pares
- L'avortament estarà garantit per la sanitat pública
- Es garanteix l'objecció de consciència dels professionals, però es crearà un registre d'objectors
- S'eliminen els tres dies de reflexió abans de dur a terme l'avortament
- Avortaments lliures fins a la setmana 14 de l'embaràs
- A partir de la setmana 21 es podran realitzar avortaments terapèutics
- Tots els centres de salut públic amb ginecologia i obstetrícia han de comptar amb professionals que garanteixin l'avortament
- Dret a temps de baixa per recuperar-se de l'avortament
El nou marc legal també aprofundeix sobre els drets laborals de les dones durant el part i en especial fa referència a les baixes abans de ser mare. Tot i que en un primer moment es parlava d'un "permís prepart remunerat" les últimes setmanes d'embaràs, a partir de la 36, finalment no serà així. L'esborrany que aquest dimarts ha estat aprovat en el marc del Consell de Ministres inclou la baixa prepart a partir de la setmana 39.
[h3]Salut menstrual garantida[/h3]
Una de les principals reclamacions de les dones contra el sistema de salut pública -i l'educatiu- és la falta de recursos, de protecció i d'atenció davant dels períodes hormonals i menstruals. El nou text d'Igualtat reconeix una baixa per les regles doloroses.
Per altra banda, els centres educatius estaran obligats a garantir productes necessaris per a la regla -el Govern ha engegat aquest dilluns una prova pilot que repartirà productes menstruals reutilitzables a 1.200 alumnes de 3r d'ESO-; l'accés gratuït a tots aquests productes per a les dones en risc d'exclusió i la previsió d'una baixa laboral per afrontar un avortament.
El projecte d'Igualtat també aborda el finançament públic dels anticonceptius hormonals, la píndola de l'endemà i la distribució en instituts en marcs de campanyes d'educació sexual. En l'esborrany del ministeri es contemplava l'eliminació de l'IVA dels productes d'higiene menstrual i femenina. Després de dies de negociació amb el departament d'Hisenda, s'ha acordat descartar aquesta mesura. El sotrac: deixar d'ingressar 30 milions d'euros.
[despiece]
Principals novetats en relació amb la regla
- Baixa per regles de dolor incapacitant
- Els centres educatius garantiran productes necessaris per a la regla
- L'accés serà gratuït a tots aquests productes per part de dones en risc d'exclusió
- Baixa laboral per afrontar un avortament
- Finançament públic d'anticonceptius hormonals
- La píndola de l'endemà serà gratuïta
- Es distribuiran anticonceptius als instituts en el marc de campanyes d'educació sexual
- L'educació sexual és indispensable en totes les etapes
[/despiece]
[h3]La gestació subrogada, violència contra la dona[/h3]
La nova normativa considera els ventres de lloguer violència contra la dona i inclourà la prohibició -a més de diverses sancions- de totes aquelles empreses que facin negoci, promoguin o publicitin els seus serveis per aconseguir dones que facin servir el seu ventre per donar llum a una criatura. La gestació subrogada és una pràctica il·legal a Espanya, tal com va deixar molt clar el Tribunal Suprem.