L'OMS aprova per primer cop una vacuna contra la malària

L'organització defineix l'aprovació de "moment històric" per la ciència, la salut infantil i el control de la malaltia

  • Una nena es vacuna contra la malària a un centre de salut de Moçambic -
Publicat el 06 d’octubre de 2021 a les 16:35
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aprovat per primera vegada en la història l'ús generalitzat d'una vacuna contra la malària, que ja s'ha estat utilitzant com a part d'un programa pilot a Ghana, Kenya o Malawi, on s'han vacunat a més de 800.000 nens des de l'any 2019.

"Aquest és un moment històric. La tan esperada vacuna contra la malària per als nens és un gran avanç per a la ciència, la salut infantil i el control de la malària. L'ús d'aquesta vacuna a més de les eines existents per prevenir la malària podria salvar desenes de milers de vides joves cada any", ha ressaltat en roda de premsa el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La malària segueix sent una de les principals causes de malaltia i mort infantil a l'Àfrica subsahariana. Més de 260 000 nens africans menors de cinc anys moren anualment de malària. En els últims anys, tant l'OMS com altres organitzacions han advertit d'un estancament en els avenços contra aquesta malaltia mortal.

Basant-se en l'assessorament de dos òrgans consultius mundials de l'OMS, un per a la immunització i un altre per a la malària, s'ha recomanat que s'utilitzi aquesta vacuna, coneguda com RTS,S / AS01 i desenvolupada per la companyia farmacèutica GSK, per a la prevenció de la malària per P. falciparum en els nens que viuen en regions amb una transmissió de moderada a alta.

La vacuna s'ha d'administrar en un esquema de quatre dosis en nens a partir dels cinc mesos d'edat per a la reducció de la malaltia i la càrrega de la malària. Les dades del programa pilot van mostrar una reducció del 30% de la malària greu mortal.

[plantillacoronavirus]