Aquest dijous se n'ha escrit un capítol. "Tant ens fa el color o la religió de la persona que cometi l'acte", ha subratllat el portaveu de l'entitat organitzadora, Enric Pintado. Ha defensat en diverses ocasions que el seu missatge "no és racista" i, durant la marxa, ha avisat que no es toleraria cap proclama ni pancarta que ho fos. Alhora, ha insistit a desvincular-se dels partits polítics i ha assegurat que la concentració neix de la ciutadania. Així i tot, entre els concentrats hi ha hagut polítics que han assistit a l'acte a "títol particular". Fins i tot, s'hi ha pogut veure alguna samarreta de l'Aliança Catalana de Sílvia Orriols, o de la bèl·lica Societat d'Estudis Militars. També hi ha hagut membres de Junts, de Vox i del FNC, aquests, però, sense samarreta de partit.
El cert és que la plaça ha quedat petita durant la concentració, i és que excepte la part més propera a l'escala del temple de Crist Rei, des d'on s'ha llegit el manifest, la mateixa plaça i les parts properes del Passeig i el carrer Àngel Guimerà han quedat plenes de gent molt propensa a aplaudir cada punt de la intervenció. Comerciants, gent gran i també força jovent s'han aplegat per reclamar que l'Ajuntament apliqui "mesures efectives per revertir la situació de decadència que viu la ciutat".
Què és i com neix Manresa diu prou?
La manifestació de Manresa diu prou va començar viciada des del principi. Una convocatòria que ningú no signava, molt enrenou a les xarxes socials, una espurna inflada a partir d'una baralla d'adolescents. El dissabte 23 de setembre, una quinzena de joves, la majoria menors, protagonitzava una batalla campal al passeig Pere III mentre moltes persones es trobaven tranquil·lament relaxades a les terrasses dels bars. Van volar cadires i taules, però ningú no va prendre mal i ni tan sols es van cometre danys materials.Després d'un diumenge monotemàtic, el dilluns va començar a flotar a l'ambient la possibilitat d'organitzar una manifestació contra la "inseguretat" que, segons bona part de la població, és un problema important a la capital del Bages. Inicialment, va semblar que la iniciativa era ciutadana, gairebé espontània, que s'organitzava a través d'una sèrie de grups de WhatsApp que havien fet seu el Manresa diu prou com a marca.
Dimarts transcendia que els impulsors de la marxa ja havien comunicat a Interior el dia 5 d'octubre a les 19:00 de la tarda que es faria una manifestació. L'organització era en forma de corona: la informació partia d'un petit grup de WhatsApp d'uns quinze integrants i es compartia en un altre de més d'un centenar que feia de corretja de transmissió al total de la població. També s'obria un canal d'Instagram per donar informació, però ningú signava els textos.
Ha crescut veritablement la criminalitat?
Fa uns mesos, des de poc abans de les eleccions municipals, a Manresa corria una brama indocumentada sobre l'increment dels casos de delinqüència i incivisme, que cap informe ni dels Mossos d'Esquadra ni del Ministeri de l'Interior corroborava. La policia catalana, a instàncies dels i les periodistes, facilitava les dades de delinqüencialitat fins a finals d'agost a la ciutat, que mostraven que la criminalitat estava estancada. En concret, a Manresa hi ha 63,7 casos per cada 1.000 habitants, mentre que al total de Catalunya aquest índex se situa en 76,3, gairebé un 20% més. Fins i tot, l'informe apuntava que la baralla multitudinària del Passeig havia d'interpretar-se com "un fet puntual", ja que la ciutat feia més de dos anys que no vivia un episodi com aquell. Però l'incident, que va ser enregistrat per nombrosos mòbils, de seguida es va fer viral a les xarxes, i va ser la gota que va omplir el got dels qui defensen la necessitat d'augmentar les mesures de seguretat a la ciutat i, també dels qui esperaven l'oportunitat per refermar el seu racisme.
Però mentre la policia catalana lliurava l'informa als mitjans de comunicació amb la mà esquerra, amb la dreta organitzava una batuda de pel·lícula al Passeig on arraconava una trentena llarga de menors a la paret del Casino i els anava identificant un a un per identificar-los i corroborar la seva relació amb la baralla. Al final, en va detenir cinc. L'actuació continuava posteriorment amb els integrants de l'altra banda en conflicte, en aquesta ocasió casa per casa, però tallant carrers al trànsit i fent-se notar. Es van detenir sis joves més. Del total d'11 arrestats, vuit tenien menys de 18 anys, que l'endemà van passar a la disposició de la Fiscalia de Menors de Barcelona.
Qui hi ha al darrere de la manifestació?
La pregunta que flotava en l'ambient continuava: qui hi havia darrere de la convocatòria de la manifestació? Nació posava al descobert dissabte que la reunió d'on va sortir la idea havia estat convocada pel cap de Junts a la ciutat, Ramon Bacardit, i hi havien assistit la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM), Manresa +Comerç -la marca que agrupa totes les associacions de comerciants de la ciutat-, veïns del carrer Sant Joan Baptista de la Salle afectats pel que qualifiquen d'incivisme i comerços a títol individual del Passeig i rodalia. La trobada s'havia celebrat dilluns al Celler del Bages i tot i que, com dèiem, la proposta de la marxa va sorgir de Junts, un cop arriben a un acord, el partit se'n desmarca.A partir d'aquí la situació esclata a la ciutat. Els treballadors de la FAVM no volen participar de la marxa i signen un manifest unànime demanant a la junta que "reconsideri" la seva postura. La tresorera de la federació veïnal dimiteix. Les associacions de veïns i veïnes de les Escodines i Cal Gavat critiquen la decisió i anuncien que no hi aniran. Les de Valldaura, Mion i Vic-Remei també posen el crit al cel perquè entenen que la FAVM ha actuat sense consultar-ho amb el veïnat.
I de l'acte de suport als detinguts, què?
Alhora, les mesquites de la ciutat publiquen un manifest on avisen que els nois que creen aldarulls "són una minoria", i la Fundació del Convent de Santa Clara rebutja donar suport a una convocatòria que "estigmatitza col·lectius". Càritas, Bages per a Tothom i A l'Aguait impulsen un manifest contra la criminalització de "certs col·lectius" i aconsegueixen en poques hores més de 500 suports particulars i l'adhesió de més de 100 entitats i plataformes, entre les quals historicistes, sindicalistes, de l'economia ètica i el tercer sector. Després, organitzen un acte de suport als menors detinguts que aplega més de 200 persones.[noticiadiari]9/111647[/noticiadiari]
Sense tant soroll, per la part comercial, també hi ha anuncis sonats. La Cambra de Comerç i la patronal Pimec es desentenen de la convocatòria de Manresa diu prou "perquè està polititzada". Per acabar d'enrarir la convocatòria, els partits d'extrema dreta Vox i el FNC s'hi sumen, i això porta Junts a anunciar que retira el suport com a formació, però que hi serà a títol individual.
Després de reunir-se amb Càritas, Manresa diu prou s'avé a afegir un lema "contra el racisme" al seu manifest, però poc després deixa l'entitat com un drap brut a internet acusant-la d'haver-los "fet molt mal". En la darrera roda de premsa, els organitzadors anuncien que la manifestació es converteix en una concentració a la plaça Neus Català, epicentre de la Fira Mediterrània, per no incidir en l'estrena de l'esdeveniment que omple aquests dies la capital del Bages.