El grup Inditex ha obert Massimo Dutti a l'antiga botiga de disseny Vinçon després de més de mig any d'obres. Ha llogat a la família Amat la planta baixa i el principal del local, on va viure el pintor Ramon Casas. Vinçon hi va obrir el 1941, ocupava 2.900 metres quadrats i va tancar el 30 de juny de 2015. L'empresa va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar tota la plantilla, de 48 treballadors, amb l'argument que venia la meitat que el 2008 i considerava "inviable" continuar.
Massimo Dutti ocupa tot l'espai de l'antiga Vinçon, si bé una part s'ha reservat com a magatzem. Hi ha ubicat la seva flagship, és a dir, el buc insígnia de la cadena, si bé no ha anunciat la inversió. Té entrada al passeig de Gràcia i a Pau Claris. L'edifici amb façana al passeig és la casa Casas-Carbó, d'estil modernista amb arrels medievalistes. És obra de finals del segle XIX de l'arquitecte Antoni Rovira. Tot l'edifici està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local, i està inclòs en l'entorn de protecció de la Pedrera, que és Bé Cultural d'Interès Nacional.

L'antiga Vinçon pot semblar qualsevol establiment de Massimo Dutti. Foto: Adrià Costa
Les últimes hores abans d'obrir la botiga no han estat del tot plàcides. Massimo Dutti ha celebrat aquest dijous un acte privat d'inauguració de l'establiment, i durant el dimecres un gran tràiler va aparcar-hi al davant per descarregar tot el necessari per celebrar-lo, com ara plataformes i testos amb plantes. Es tractava d'un camió de gran tonatge amb matrícula belga que va ser denunciat per la Guàrdia Urbana aquest dimecres al migdia per infringir les ordenances per l'ocupació de la via pública, han informat a NacióDigital fonts municipals.
Reformat el pis de Ramon Casas
La companyia d'Amancio Ortega ha reformat el pis on va viure el pintor Ramon Casas, un dels impulsors del modernisme. S'han recuperat o reproduït molts elements originals que estaven malmesos o ocults, de manera que ara es pot veure el sostre de volta catalana amb motius florals de sobre els aparadors. A més, s'ha restaurat la majestuosa xemeneia, obra de Josep Pascó, si bé en un rosetó ara hi ha un mirall. Com abans, els barcelonins poden seguir entrant fins al pati del darrere, des d'on es pot veure la part del darrere de la Pedrera, i on s'hi ha instal·lat una vella furgoneta de repartiment amb una màquina de cafè.

L'escala senyorial es divisa des del primer pis, on residia el pintor Casas. Foto: Adrià Costa
Per qui va conèixer la Vinçon, entrar a la botiga de roba pot resultar fer-ho en un terreny poc familiar. S'ha passat del predomini dels colors foscos al blanc. Un cop es deixen enrere els aparadors del passeig de Gràcia, sembla que s'estigui a qualsevol establiment de la cadena de roba. Quan s'arriba a l'escala que porta al pis de dalt, s'ha canviat totalment per encabir-hi un ascensor. Allà on hi havia els joguets i els productes d'il·luminació, ara hi ha les caixes enregistradores. On era la galeria d'art, l'estudi de Casas, ara hi ha roba de nen. Al pis del pintor s'han recuperat elements originals, com ara detalls ornamentals, però també acull mostradors de roba.
Aparador comprable i altres serveis inèdits
El comprador de roba hi troba serveis inèdits fins i tot en establiments que pertanyen a grans cadenes, i a anys llum del comerç tradicional. Es tracta de la primera botiga Inditex amb un aparador comprable, és a dir, que a l'aplicació de la marca pot aparèixer una pantalla amb tots els productes que estan exposats i es poden adquirir immediatament. També és una de les primeres d'Inditex amb pantalles incorporades als emprovadors, amb les quals, per exemple, es pot demanar una peça a la dependenta sense treure el cap i reclamar la seva atenció. I des d'allà mateix es pot pagar amb targeta per evitar cues. A més, hi ha wifi gratuït per als clients i treballadors.
EL MAPA DE LES TRES GRANS CADENES AL PASSEIG DE GRÀCIA
Fes clic sobre els punts per saber-ne més de cada botiga
Fes clic sobre els punts per saber-ne més de cada botiga
Mapa elaborat per Cristina Garde
Un cop posades sobre el mapa, es constata que les botigues de les grans marques es concentren al tram del passeig de Gràcia al voltant de la Gran Via. Inditex hi té presència amb sis de les seves set marques. Amb la nova botiga de l'antiga Vinçon, tindrà dues de Massimo Dutti, i una de cada del Zara, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home i Uterqüe, de manera que l'única marca del grup sense local en aquest carrer és Pull&Bear. Les altres dues marques amb més establiments al passeig són Mango, que en té quatre, i H&M, amb tres, tot i que cadascun és diferent: un H&M i els altres dos són de les seves dues marques de més alta gamma, COS i & Other Stories.
Les cadenes es multipliquen al centre
El primer Mango del passeig es va obrir el 1984 al número 65, i només hi ofereix roba de dona. Pel que fa a l'H&M, la primera botiga va aixecar la persiana l'any 2003 al número 9. Inditex no ha volgut desvetllar quan ni amb quina es va estrenar. En tot cas, l'evolució del passeig és només un exemple d'una tendència cada cop més creixent que les grans marques de roba ubiquin les seves botigues en els carrers més comercials del centre, com la plaça de Catalunya, la Rambla de Catalunya, Pelai, la part alta de la Rambla i el Portal de l'Àngel.
Precisament el Portal de l'Àngel veurà els pròxims mesos com marxa una de les últimes botigues històriques que hi queden. La merceria Santa Ana es traslladarà a 200 metres, pel que fa a la venda al detall, i a Badalona per fer la venda al major, i ha posat en lloguer tot l'edifici, que té cinc plantes (la baixa i quatre més). A diferència d'altres botigues emblemàtiques que tanquen o es traslladen per l'augment del preu del lloguer, aquí la intenció és treure més rendiment de tenir en propietat tot un edifici a un dels principals eixos de Barcelona.

El pati del darrere, amb la furgoneta de repartiment que té màquina de cafè. Foto: Adrià Costa