Greu denúncia de discriminació lingüística, aquest cop en l'àmbit sanitari. Una dona ha explicat a través de xarxes socials que aquest dimecres va visitar l'Institut Català de Retina amb la filla. Però la visita no va anar bé. La denunciant assegura que l'oftalmòleg que els va atendre va acabar expulsant-les de la consulta per parlar català. "El que ha fet és odi i portarem la denúncia fins on calgui", explica la Montse Forcada, víctima dels fets, en declaracions a Nació.
"Ofensiu i maleducat, no ens ha volgut escoltar mentre deia que s'acollia al dret d'ús de la llengua comuna", denuncia la dona, en referència a l'actuació del doctor Emanuel Esteban Martínez. Cal recordar que aquest suposat dret al qual s'acull el metge no existeix. De fet, és tot el contrari: els professionals de la sanitat no estan obligats a parlar en català, però han de garantir el dret del client de comunicar-se en aquesta llengua.
Tarda a @ICRcat amb la meva filla.
— Montse Forcada i Cot (@MontForcadaCot) July 2, 2025
El Dr. Emanuel Esteban Martínez ens ha expulsat de la consulta per parlar català. Ofensiu i maleducat, no ens ha volgut escoltar i dient que s'acollia al dret d'ús de la llengua comuna. He fet queixa a l'ICR. @llenguacat@COMBarcelona
La denunciant també ha destacat que ja fa anys que són clients d'aquesta clínica d'oftalmologia i que ja havien assumit que cap dels professionals que hi treballen els parla en català. Ara bé, la gota que ha fet vessar el got és que el metge els demanés passar-se al castellà i, posteriorment, expulsar-les de la consulta, un cas que suposa una flagrant discriminació per motius lingüístics.
El doctor Emanuel Esteban Martínez, nascut a l'Argentina, és llicenciat en Medicina per la Universitat de Buenos Aires i especialista en Oftalmologia pel Col·legi de Buenos Aires. "Disposa de múltiples anys d’experiència en oftalmologia i destaca per la seva participació i assistència a nombrosos congressos i jornades científiques", diu la web de l'Institut Català de Retina. La clínica aclareix que els idiomes que parla el doctor són el castellà, l'italià i l'anglès.
"Les del català? Esborrades de l'agenda"
La polèmica, però, ve d'un any abans. El metge va visitar-les en la revisió anual i ja els va demanar que es passessin al castellà. Elles no ho van fer, la visita es va dur a terme amb normalitat i fins i tot van instar-lo a apuntar-se a cursos de català. Ell, amb sorna i ironia, va respondre que el català era una llengua "molt bonica" i que l'aprendria de seguida.
I un any després, directament es va negar a rebre-les. L'oftalmòleg va veure-les entrar per la porta de la consulta i va exclamar: "Les del català? Ara mateix les trec de l'agenda". I va obrir-los la porta i fer-les fora. El personal va intentar solucionar la situació enviant-les a un altre metge, i fins a quatre professionals més no van poder-les visitar perquè no entenien l'idioma.
Després de dues hores i mitja i d'anar a la seu central de la clínica per posar una queixa, van trobar per fi un metge. No parlava català, com sembla que és tònica en aquest grup de clíniques, però almenys l'entenia mínimament i les va tractar de manera adequada. "Nosaltres mai vam canviar de llengua, perquè estem sensibilitzats i mai ho fem", explica Forcada en declaracions a aquest diari.
Resposta de la clínica i reacció de Salut
La publicació s'ha fet viral a través de les xarxes socials i acumula més de 150.000 visualitzacions. Davant l'enrenou generat, l'Institut Català de Retina s'ha pronunciat i ha assegurat que recull la queixa de la clienta. "Estem molt sensibilitzats amb la qüestió de la llengua i estem prenent mesures", diu l'entitat, que explica que es posarà en contacte amb la denunciant per gestionar la denúncia. En privat, però, li han dit que la dimensió de l'assumpte és "desproporcionada" i han insinuat que podria retirar la denúncia.
Bon dia, Montse. Recollim la seva queixa. Estem molt sensibilitzats amb la qüestió de la llengua i estem prenent mesures en aquest sentit. Des del servei d'atenció al pacient ens posarem en contacte amb vostè per gestionar el tema.
— ICR (@ICRcat) July 3, 2025
La dona havia demanat ajuda per denunciar el cas i també hi ha hagut posicionaments des de diversos espais. El Departament de Salut ja s'ha posat en contacte amb la denunciant de manera privada, mentre que tant la Plataforma per la Llengua com el Col·legi de Metges de Barcelona han demanat a la dona que ompli els corresponents formularis de queixes per poder assessorar-la. El que Forcada té clar és que portarà el cas fins al final: "Si cal, anirem a judici perquè és la meva obligació, ja que el català està per sobre de tot", reivindica.