Aquest cap de setmana hi ha hagut notícies sobre meteorits que han passat per sobre la península Ibèrica. Les xarxes s'han omplert de vídeos de càmeres de seguretat, d'observatoris i, moments casuals, en els quals es grava el cos celeste. En tots hi coincideix una potent llum blava que il·lumina tot l'entorn durant uns instants. Es tracta d'una roca d'uns 20 o 30 centímetres, que va ser visible des d'Andalusia, Castella- la Manxa, Madrid, Extremadura, Galícia i Portugal. Ara bé, per què aquesta llum va ser blava?
📌☄️CASTRO DAIRE, PORTUGAL pic.twitter.com/8LPMBeAfDx
— 𝑴𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓𝒚 𝑾𝒐𝒓𝒍𝒅 𝑵𝒆𝒘𝒔 (@mysteryorigin) May 19, 2024
El color depèn en part de la seva composició química i de quin és el seu element predominant. El vermell és perquè hi predomina el nitrogen o l'oxigen, el blau és el magnesi, si són de color groc és ferro, si són liles són de calci i de sodi es tornen de color taronja. La velocitat també pot alterar les tonalitats de color.
Quina diferència hi ha entre un meteorit i un meteoroide?
D'acord amb la NASA, els meteoroides són objectes que poden ser grans de pols o, fins i tot, petits asteroides. Reben aquest nom abans de l'entrada a l'atmosfera. Un meteor, en canvi, és un objecte que comença la seva trajectòria a través de l'atmosfera terrestre. Aquest es veu atret per la gravetat del planeta i en aproximar-s'hi es crema com a resultat de la ionització de l'aire. Aquest efecte es coneix com a "estel fugaç". Per últim, un meteorit és les restes de meteor que arriben a la terra i hi impacten.