Un metge de l'hospital Dexeus nega l'atenció en català a una pacient amb pèrdua de memòria

Plataforma per la Llengua denuncia que el centre reconeix els fets i en culpa la dona que patia amnèsia per una petició "grotesca i xenòfoba"

L’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, del grup QuirónSalud
L’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, del grup QuirónSalud | Viquipèdia
Redacció
21 d'octubre de 2024, 18:05
Actualitzat: 22 d'octubre, 13:22h

Un metge del servei d’urgències de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona es va negar a atendre una pacient amb amnèsia perquè volia parlar en català. Així ho denuncia Plataforma per la Llengua, que afegeix que el centre reconeix els fets, però en responsabilitza la dona i titlla la petició de "grotesca i xenòfoba".

Per l’entitat cultural, es tracta d'un nou exemple de la "impunitat" que senten els responsables d’agressions lingüístiques, que fins i tot reconeixen els fets en documents oficials sense por de patir una sanció. Per això, Plataforma per la Llengua ha reclamat al Departament de Salut que s’impliqui en el cas i prengui mesures contra el metge i l’hospital, del grup QuirónSalud, que no s'ha compromès a investigar el cas en profunditat ni a sancionar els responsables.

Els fets van passar el diumenge 15 de setembre al vespre, quan la usuària va acudir a l’hospital amb el marit perquè havia tingut un episodi d’amnèsia temporal i havia arribat a casa sense recordar d'on venia. El metge que els va atendre els va demanar que parlessin en castellà i els va negar qualsevol alternativa. En canvi, va reblar: "Estem a Espanya i aquí es parla castellà, així ens entenem tots".

Quan la pacient va defensar que tenia dret a ser atesa en català i li va demanar "més empatia per no crear més angoixa i preocupació", el professional sanitari va contestar que allò era "xenofòbia", els va acusar de "maleducats" i va abandonar la sala. Finalment, al cap de més d’una hora, l’hospital va atendre la dona amb un metge que no parlava català, però que deia que l’entenia, i un traductor al costat.

Amb tot, segons el Codi de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el metge ha de vetllar per preservar el dret del pacient a una atenció mèdica de bona qualitat humana i tècnica, i ha de respectar les seves conviccions religioses, ideològiques i culturals. Aquest mateix codi deontològic fixa que el deure del metge és prestar atenció a la salut del pacient sense que hi interfereixin altres circumstàncies, i que ha de respectar escrupolosament les persones.

Junts demana la compareixença de dos consellers

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha exigit la compareixença del conseller de Política Língüística, Francesc Xavier Vila, i de la consellera de Salut, Olga Pané, per la situació viscuda a la Dexeus. Mònica Sales ha assegurat que el Govern "cal que doni respostes a aquestes pràctiques inacceptables", a més de demanar que es vetlli perquè "es compleixi el dret de tot pacient a ser atès en la llengua pròpia de Catalunya".

Junts ha registrat la compareixença d'ambdós membres de l'executiu aquest mateix dimarts al matí. La portaveu de la formació també ha lamentat que el Departament de Salut encara no hagi denunciat els fets ni hagi mostrat suport a la pacient perjudicada. Per a això mateix, Junts també ha registrat diverses preguntes sobre aquest assumpte de cara a la sessió de control al Govern que se celebrarà aquest dimecres al Parlament.