Mireia Boya: «El desplegament de l'Acord de París es mereix un aprovat molt justet»

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat espera que la COP28 sigui un punt d'inflexió: "Cal incrementar l'ambició"

  • Mireia Boya -
Publicat el 28 de novembre de 2023 a les 20:45
Mireia Boya e Busquet (Sent Gaudenç, 1979) és la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Serà a la COP28 en el marc de la delegació del Departament d'Acció Climàtica, on presentarà alguna de les iniciatives del Govern en aquest àmbit.

Espera que la cimera de Dubai sigui un punt d'inflexió, després de constatar que un bon acord -el de París- s'està implementant de manera molt discreta. "Cal incrementar l'ambició", assegura, tot assenyalant que sense obligatorietat és molt difícil complir amb l'objectiu de limitar l'escalfament global a 1,5 ºC.
[intext1]
Quines sensacions li genera la COP28 de Dubai -també per l'emplaçament- abans que comenci?

La COP28 hauria de suposar un punt d'inflexió. Estem just a mig camí de l'Acord de París del 2015 i l'horitzó del 2030 que va fixar per no superar el 1,5ºC. Hem de triplicar la velocitat de substitució dels combustibles fòssils per les energies renovables i aconseguir la descarbonització del planeta, tal com aconsella la comunitat científica. Si no s'aconsegueix un acord per trencar la tendència actual amb molta més ambició no assolirem els objectius que la mateixa conferència de les parts es va imposar. L'emplaçament i la presidència de la COP, en una de les regions més importants de producció de combustibles fòssils té molt de simbòlic, en negatiu, i pot semblar molt distòpic fer-la allà, però no necessàriament hauria d'afectar a les negociacions, perquè la pressió és molt gran sobre dels estats.
[intext2]
La COP28 suposarà la mort del +1,5 ºC com a objectiu? A partir d'ara, ens haurem de fixar ja en el +2,0 ºC?

Dependrà molt dels acords als quals s'arribi. Tindrem la primera avaluació global dels avenços en reducció en emissions i com que segurament no seran massa encoratjadors, ja que les emissions globals han crescut des que es va signar l'acord, crec que podria tenir un efecte esperonador per incrementar l'ambició.
[intext3]
En els darrers anys ja hi ha cert consens que les crisis de biodiversitat i climàtica són dues cares de la mateixa moneda. S'avançarà en aquest camp a Dubai?

Els científics del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) i de la Plataforma Intergovernamental de Ciència i Política sobre Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES) ja s'han posat d'acord que la crisi climàtica i la crisi ecològica tenen causes comunes i que moltes de les solucions d'una ho són per a l'altra. Ara els governs han d'entomar aquesta evidència, que fins ara s'havien tractat sempre per separat en cimeres i fòrums governamentals. Això es fa especialment rellevant en el camp de l'adaptació al canvi climàtic, on uns ecosistemes més biodiversos sempre seran més resilients als impactes i pertorbacions causats pels efectes de l'escalfament global. Res nou, això ja ho deia el doctor Ramon Margalef als anys 70.

[noticiadiari]2/265795[/noticiadiari]
Un dels acords de la COP27 va ser establir un fons per finançar pèrdues i danys. A Dubai s'hauria d'acordar com funciona. Quines expectatives té en aquesta qüestió?

Va ser un dels cavalls de batalla a Egipte. Es va aprovar crear-lo, però va quedar sobre la taula qui el gestionaria i el seu funcionament. Personalment, no albiro una resolució fàcil perquè l'eix dels països del Nord i el Sud global estan molt polaritzats i no hi ha una mediació clara. Els objectius de compensar els danys per efecte del canvi climàtic als països més vulnerables diria que són compartits però no l'instrument, que s'hauria de basar en criteris de justícia climàtica que no tots els estats estan disposats d'acceptar i, fins i tot, països rellevants com els EUA ja s'han desmarcat de les negociacions.

[noticiadiari]2/265823[/noticiadiari]
A la COP28 es farà el primer balanç del compliment de l'Acord de París. Quina nota hi posa? Com es pot redreçar el compliment?

A l'Acord de París molt bona nota, va ser ambiciós, al nivell del Protocol de Kyoto. Al seu desplegament, si arriba, seria un aprovat molt justet. S'han posat les bases metodològiques i està clar el que cal fer d'ara el 2030 però ha mancat velocitat en implementar les mesures. I ens hi va de pocs anys. L'evolució de les emissions dels pròxims sis anys marcaran la intensitat del canvi climàtic del segle que ve. Sota el lema "Unir-se. Actuar. Lliurar resultats", aquesta COP hauria de ser una oportunitat per esperar un gir a les polítiques del clima i donar un fort impuls a l'acció climàtica dels estats, un cop tothom té clar quina és la senda a seguir, però mira de reüll què fa el del cantó.

Quina altra qüestió -que no hagi sortit en les preguntes anteriors- creu que és clau?

El tema del nou marc de finançament del desplegament de la transició energètica i la descarbonització serà molt debatut. Qui pot o hauria de finançar les grans inversions que requereix una transformació d'aquesta magnitud serà ben segur un dels grans temes.

[noticiadiari]2/265788[/noticiadiari]
Què hauria de contenir l'acord final de la COP28 per ser satisfactori?

Una obligatorietat de les parts que van subscriure l'Acord de París a complir amb les seves contribucions determinades en l'àmbit nacional. Mentre la descarbonització i les reduccions de gasos amb efecte hivernacle es mantingui en el marc de la voluntarietat i el compromís de cada estat serà molt difícil no superar el 1,5ºC.

[impacte]