I què és Freshly Cosmetics? Amb una varietat que inclou el gel de bany, xampú, crema corpora, exfoliant, tònic facial, condicionador, crema solar, sèrum capil·lar i fins a dotze productes diferents, busca oferir un producte d’alta qualitat amb un paràmetre de 99% d’ingredients naturals. Una línia per oferir a clients que, sobretot, busquen informació per les xarxes i participen d’un model que dona preponderància als segells eco i persegueix un “estil de vida més saludable”. És a través de l’e-commerce, precisament, àrea que pivota la Mireia, des d’on s’ha propulsat la presència la mercat i l’augment de les vendes.
Mireia Trepat és nascuda a La Ràpita –la de la Noguera no la del Montsià– un poble d’uns dos-cents habitants, viu a Tarragona i treballa a Reus. És una de les parts d’aquest trident jove i talentós que comanda Freshly Cosmetics, de bracet amb Joan Miralles, d’Amposta (Baix Ebre), i Miquel Antolin de Batea (Terra Alta). Una conjugació de les comarques del sud de Catalunya que explica la capitalitat i la polarització urbana, industrial i universitària que articula l’eix Reus- Tarragona.
La Mireia, en Joan i en Miquel van estudiar enginyeria química a la Universitat Rovira i Virgili. El Joan i el Miquel compartien pis d’estudiants a Tarragona, i la Mireia i el Miquel una sintonia que segueix sonant. Abans d’acabar enginyeria, ja treballaven en empreses del sector petroquímic i, després d’aquest període de beca, en Joan se’n va anar als Estats Units, el Miquel en una empresa paperera i la Mireia a BASF. En acabar-se aquest primer contracte, la Mireia va decidir quedar-se “parada, per poder pensar” abans de continuar buscant feina. Es va decidir per un Màster en gestió d’empreses a la mateixa URV i es va dir “d’aquí n’hem de sortir amb una empresa sota el braç”.
Que la mare del Miquel fos una aficionada a fer cosmètica natural a Batea va ser un crit. La seva base eren les essències pròpies de les espècies del clima mediterrani: romaní, lavanda, oli d’oliva, oli d’ametlla. I a partir d’aquí, sabons i cremes. “Ella ens deia que això aniria a més, perquè va vinculat a un estil de vida saludable”. I això els va donar ales perquè complia amb algunes premisses de qualsevol enginyer: processos químics, formulació a base d’ingredients i l’engranatge tecnològic de moure una empresa a través del comerç electrònic.

Mireia Trepat i la resta de l'equip de Freshly Cosmetics
Amb el màster en marxa, ja van començar a fer un pla d’empresa com si assagessin la creació d’una marca de cosmètica natural i van afegir-hi el pla de comunicació: “va servir per posar el punt de partida”. Van contactar amb laboratoris, van aprendre procediments, es van fer l’idea de la inversió que necessitaven i de quantes unitats mínimes caldria produir. A l’agost del 2015 van contactar amb diferents laboratoris i “en el que no ens van tractar com a estranys, tot i ser tan joves i que res ens avalés” va ser amb el que es van quedar. Van venir mesos de brifings teòrics de fórmules i testejos per complir la normativa, però a principis del 2016 ja eren al mercat comercialitzant alhora que impulsaven un crowfunding per explicar, de manera transparent, els projectes i els objectius de la companyia.
En aquest temps, han crescut a l’ordre d’un 100% mensual. Distribueixen online i en botigues de comerç local. Ocupen deu persones a les oficines del Tecnoparc de Reus i dues més s’ocupen del magatzem de Batea d’on surten les comandes diàries arreu de l’Estat, sobretot Barcelona, Madrid i el nord de la península, però també, en menor mesura, cap a Portugal i cap a Itàlia. L’objectiu: la penetració a Europa i seguir satisfent un client perquè torni. De moment, el gruix del consum se l’enduu un perfil que, preeminentment, és femení en un 40% entre 25 i 35 anys i un altre 40% entre 35 i 45 anys. Potser amb aquesta identificació, és una aposta segura la imminent novetat de llançar una línia de Freshly Kids, adreçada a la cura de bebès i nens petits.
Freshly que vol dir fresc. I amb aquest aire fresc i desimbolt van començar a vendre la seva gama. Lluny d’advertències sobre els mals sobrevinguts d’aplicar a la pell productes carregats de parabens, silicones, sulfats o qualsevol altre element sintètic. Amb fórmules pròpies amb matèries primeres d’arreu del món, entre alguns dels ingredients podem trobar olis vegetals com el d’ametlla, el de coco, el d’oliva o el d’advocat, broccoli o aranyons vermells. Però amb la fórmula no es juga així que aquí deixem l’experiment.
I, potser sí que la mare del Miquel tenia raó, però el sector de la cosmètica natural creix a l’ordre d’un 10% a Europa. L’Estat espanyol és el cinquè mercat d’Europa.
“És la millor època de la meva vida”, assegura la Mireia, somrient. Ho diu amb certa timidesa i contenció, calibrant la magnitud d’aquesta aventura que fa escassos dos anys encara era un esborrany de pla d’empresa. En companyia del Joan, que es manté com a soci capitalista, i d’en Miquel, que comanda la direcció financera, l’estratègia d’operacions i les compres. Un equip de tres, que es triangula, s’apuntala com un trípode i s’aguanta com un tamboret.

Mireia Trepat i la resta de l'equip de Freshly Cosmetics