
Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez
Les primeres Mones de xocolata són obra del pastisser Lluís Santapau, de la desapareguda Confiteria Mora de la Diagonal de Barcelona. Cap al 1930, va començar a crear figures simples, com aneguets, ocells i casetes per decorar la típica tortada. A la dècada dels 60, les Mones de xocolata es van popularitzar a tot el país, incorporant personatges més elaborats que deixaven embadalits a grans i petits.

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez
"Les mones que més venem aquest any són les de crema cremada, es van tallant la massa, banyant-la en sucre i conyac i se li posa la crema, s'afina i després se li afegeix la fruita, amb gelatina", explica Joan Pardo, pastisser de la històrica Pastisseria Villaró, de Castellar del Vallès. La tradició mana afegir-hi no només ametlla en gra, sinó les plomes i els pollets que coronaran la superfície. Més enllà, els padrins decidiran quina figura més afegir-hi.

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez
Pel que fa a la temàtica, la Patrulla Canina, Star Wars o els personatges del Barça són les estrelles. Sempre hi ha lloc, però, per a la incombustible Frozen, així com els Trolls o Ladybug, els dibuixos animats que piquen fort des de fa uns mesos als televisors catalans. Tot i això, les figures tradicionals, amb dissenys originals, segueixen sent les reines de la taula.

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez
Amb tot, els pastissers catalans preveuen vendre unes 700.000 mones de Pasqua artesanes aquest any, mentre que només a la demarcació de Barcelona se'n vendran unes 480.000. La majoria de les vendes es concentraran entre aquest cap de setmana, a comarques, i el mateix dilluns, a l'àrea metropolitana.

Mones de Pasqua, de la pastisseria Villaró. Foto: Juanma Peláez