Mor una dona de 87 anys, primera víctima del coronavirus a Catalunya

El Departament de Salut ha informat que tenia patologies prèvies

  • El secretari de Salut Pública, el doctor Joan Guix, i la cap del Servei d'Urgències de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona -
Publicat el 06 de març de 2020 a les 20:24
Primera persona que perd la vida a Catalunya pel coronavirus. Una dona de 87 anys és la primera víctima mortal al territori català i és la vuitena en tot l'Estat. Tenia patologies prèvies, segons ha informat el Departament de Salut en una roda de premsa extraordinaria aquest vespre, i no ha pogut superar el tractament de l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Salut ha explicat que la dona ha mort a primera hora de la tarda de divendres després de presentar-se al recinte hospitalari de Can Ruti durant la jornada de dijous. Van detectar una pneumònia lateral, una insuficiència respiratòria, amb un quadre greu incrementat pel coronavirus. Segons han informat des del departament, la dona no ha reaccionat bé a la medicació i ha acabat perdent la vida.

El Departament de Salut ara està investigant com aquesta dona es va contagiar per coronavirus i per identificar-ne tota la cadena epidemiològica. De moment, no s'ha concretat si havia pogut estar en contacte amb un dels casos positius diagnosticats de la malaltia covid-19. En qualsevol cas, no havia estat en cap zona de risc.

El secretari de Salut Pública, el doctor Joan Guix, ha traslladat el pèsam i la solidaritat amb la família de la víctima, en la seva compareixença per informar d'aquesta mort, aquest divendres a la nit.

La cap del Servei d'Urgències de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, la doctora Anna Carreras, ha explicat que la dona va arribar a urgències aquest dijous cap a quarts de 10 del matí. Tenia diverses patologies prèvies. Una radiografia va mostrar que patia una pneumònia bilateral i se li van practicar les proves de problemes respiratoris greus, entre els quals ara hi ha, segons el protocol, la del coronavirus. Carreras ha indicat que amb menys de quatre hores li van poder diagnosticar la malaltia.

La pacient va entrar en el circuit específic d'aïllament previst tant per a sospites de coronavirus com per a persones que han donat positiu. Se li va practicar ventilació mecànica no invasiva -no maniobres extraordinàries, en consens amb la família- i se la va tractar amb antiretrovirals i interferon, que són els fàrmacs que s'estan utilitzant per coronavirus. Malgrat això, ha mort aquest divendres al migdia, a un quart de 4 de la tarda.

Casos greus

Salut ha informat de nou casos més d'infecció pel virus amb dos de greus. L'últim, una noia de 29 anys de Barcelona que està ingressada a l'UCI amb una patologia respiratòria greu. Les autoritats ja van sospitar-ho d'entrada, van situar-se en el pitjor escenari possible i van activar tots els protocols d'actuació abans que es confirmés el positiu en covid-19. El degoteig de nous positius no s'atura -ja en són 46- i aquest divendres s'ha comunicat l'aïllament d'un centenar de professionals sanitaris que han estat en contacte amb infectats. Es desconeix amb exactitud la xifra total de persones en quarantena domiciliaria, però ja supera les 500.

El Departament de Salut actualitza els protocols constantment i els adapta a les novetats que sorgeixen cada dia. Descarta, per ara, tancar escoles -tot i que insta a suspendre les pràctiques d'estudiants en hospitals i CAPs- i centra els esforços en blindar les residències d'avis, un col·lectiu especialment vulnerable a les inclemències del virus.

La Generalitat demana que les persones que tinguin febre o símptomes respiratoris o bé que hagin viatjat a zones de risc que s'abstinguin de fer visites als centres de gent gran. La recomanació també afecta residències i centres de dia de persones amb discapacitat, amb trastorns de salut mental, i infantils i juvenils.

Especial precaució

També es recomana regular el nombre de visites i que els familiars es rentin les mans a l'entrada i la sortida als lavabos que tenen reservats. També s'hauran de difondre les mesures preventives amb cartells situats a l'entrada, a les recepcions i a les sales d’espera de les residències. A més, es recomana als usuaris de centres de dia que presentin símptomes respiratoris que no hi vagin.

"Demanem a la ciutadania que tingui especial sensibilitat amb les persones en centres residencials perquè són especialment vulnerables i, per tant, que evitin anar-hi si tenen el mínim símptoma respiratori que pugui posar en risc el familiar", ha afirmat Sebastià Santaeugènia, del Programa d'Atenció i Interacció Social i Sanitària.

Madrid, en un altre estadi

Salut extrema la preocupació per evitar entrar en un escenari de major emergència, com el de la comunitat de Madrid, on ja s'ha ordenat el tancament de més de 200 centres de gent gran per frenar l'expansió del brot. La mesura s'allargarà un mes. La meitat de morts a l'Estat -quatre dels set confirmats fins ara- han estat a la capital espanyola. De moment, a Catalunya, no s'ha registrat cap cas de la malaltia en residències.

La comunitat xinesa de Barcelona, en alerta

Desenes de bars, restaurants i comerços regentats per xinesos a Barcelona han decidit tancar per prevenir les possibilitats de contagi del coronavirus. Així ho confirmen a NacióDigital fonts de la Federació de Corporacions Xineses de Barcelona, que agrupa més de 260 empreses i petits comerciants, sobretot a l'àrea metropolitana.

Les mateixes fonts relaten que la comunitat xinesa té la sensació que les autoritats sanitàries de l'estat espanyol i del conjunt d'Europa es prenen "a la lleugera" les possibles conseqüències del virus sobre la població. Sobretot, si es comparen amb les preses per la Xina. "Nosaltres ens prenem seriosament les possibilitats de propagació del coronavirus. A Itàlia no se n'ha fet molt cas i aquí es pensen que és només una febre", defensen.