Les xifres de la violència de gènere segueixen en un augment preocupant. L'any 2023, fins a 36.582 dones van ser víctimes "tant d'un acte d'agressió física com psicològica", que exposa un augment del 12,1% respecte a les xifres de l'any anterior. A més, les xifres mostren que el 47,8% de les afectades tenien entre 33 i 44 anys i fins a 1.800 menors d'edat van ser registrades com a víctimes de la violència que rebien les seves mares, el qual suposa un increment d'un 32% respecte a les dades recollides el 2022.
Les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest divendres exposen la xifra més elevada de casos de violència de gènere registrats en la història de l'Estat. Alhora, en les estadístiques també hi figura un augment del 9,7% dels homes denunciats, que significa en un total de 36.400 denunciats.
Un augment accentuat i preocupant
Si es compara les xifres obtingudes aquest 2023 amb les registrades quatre anys enrere, s'evidencia un augment de fins a 5.000 casos de dones víctimes de violència de gènere. A més, pel que fa a la violència domèstica, la xifra ha crescut tant en el cas de les dones com dels homes. L'any 2023, els casos de violència domèstica registrats van afectar en un 61,1% a dones i en un 38,9% a homes. Pel que fa a les estadístiques totals, s'han intensificat en un 19,2% en tan sols quatre anys.
D'altra banda, a l'hora d'observar el gràfic de les xifres referents a la violència de gènere es pot observar una tendència d'augment des del 2014, després de reduir-se les xifres registrades el 2011. De les 27.087 víctimes registrades ara fa 10 anys, les xifres de l'Estat se situen en l'actualitat en 36.582, un augment del 35%.
Catalunya, per sota de la mitjana de l'Estat
La taxa de víctimes per violència de gènere a l'Estat és d'1,7 dones cada mil dones majors de 14 anys. Concretament, les tres comunitats autònomes on s'ha registrat menys casos són el País Basc, Catalunya i la Comunitat de Madrid, amb taxes del 0,7, 0,9 i 1,1, respectivament. En l'extrem oposat del gràfic, Melilla, amb xifres de 5,8 víctimes cada mil dones encapçala amb diferència les estadístiques. Alhora, les altres dues comunitats amb més agressions registrades són La Rioja i Ceuta, amb taxes del 3,2 i el 2,8, respectivament.
La relació de les víctimes amb els agressors
A l'hora d'observar el vincle que la víctima mantenia amb l'agressor, les dades de l'INE reflecteixen que el 42,2% de les dones víctimes mantenien una relació de parella o exparella de fet, mentre que el 34,7% una relació de parella. A més, en el 22,1% dels casos es tractava d'un matrimoni i només en un 1% en procés de separació.