Ocupen el Palau del Cinema per projectar el documental Des_Muntatge 4F

Publicat el 08 de juny de 2013 a les 18:51
Centenars de persones es concentren a Via Laietana abans de l'ocupació del Palau del Cinema. Foto: ACN

Unes 800 persones han ocupat aquest dissabte al vespre el Palau del Cinema, propietat del Grup Balañà i que roman tancat des del 2001 a la Via Laietana de Barcelona. L'acció reivindicativa s'ha realitizat per presentar un documental que vol "esclarir la veritat" del 'cas 4F', en què nou persones van ser condemnades per la seva suposada relació amb l'agressió a un agent de la Guàrdia Urbana, el 4 de febrer del 2006. La projecció del documental estava programada a l'associació RAI però un cop allà els convocats s'han desplaçat a peu fins al Palau del Cinema, han forçat la porta i han entrat l'espai. Hores d'ara s'hi està projectant el documental. Els ocupants abandonaran l'edifici demà al vespre.
 
A les set de la tarda d'aquest dissabte s'havia de projectar a la seu de l'associació RAI (Recursos d'Animació Intercultural), el documental 'Des_Muntatge 4F' -de la productora independent 'Metromuster'-, un investigació videogràfica que vol "donar a conèixer la veritat sobre el cas 4F, un dels casos de corrupció policial més greus que s'han destapat a Barcelona", segons els seus impulsors. 
 
No obstant això, els responsables de la projecció havien dissenyat una acció sorpresa i reivindicativa consistent a canviar aquest espai per l'antic cinema 'Palau del Cinema' per projectar el film. Així, pocs minuts després de les set, les prop de 800 persones que havien acudit a la presentació s'han dirigit cap a la Via Laietana, on s'aixeca l'edifici propietat del Grup Balañà, que roman tancat des de l'any 2001. 
 
Allà han forçat el pany del reixat que manté l'edifici tancat i han accedit a l'interior. A la façana, han rebatejat l'edifici com 'Cinema Patrícia Heras', en record a una de les condemnades en aquest cas que es va suïcidar a la presó. Segons els concentrats, la intenció és passar la nit al cinema i abandonar l'espai diumenge al vespre. Hores d'ara ja s'està projectant el documental, d'unes dues hores de durada. 
 
"No hem vingut a trencar res ni a emportar-nos res: simplement volem fer ús durant 24 hores d'un equipament que porta 12 anys en desús, en una ciutat on la cultura s'està convertint, ara més que mai, en un luxe impagable", expliquen en un comunicat lliurat als assistents i atribuït a la 'Comissió Audiovisual del 15M'. A més, els concentrats demanen l'anul·lació de les condemnes i que es declari nul el judici del 4F, que es reobri el pressumpte cas de tortures contra els detinguts i que "es condemnin els policies que van participar en el muntatge, els polítics i els jutges". 
 
El documental, elaborat amb a les aportacions econòmiques de desenes de 'micromecenes', dóna la seva versió dels fets ocorreguts el 4 de febrer del 2006, quan una festa que se celebrava en una casa okupada al carrer Sant Pere Més Baix va acabar amb un agent de la Guàrdia Urbana ferit de gravetat. 9 persones van condemnades, 5 de les quals van ingressar a presó. Una d'elles es va suïcidar a la presó, i un altre encara compleix condemna.