Ocupen la seu dels comuns per primera vegada: els col·lectius socials del Raval pressionen per la Massana

Agrupacions del barri irrompen al local del partit de Colau per aconseguir que s'oficialitzi el compromís municipal de cedir l'espai buit als ocupants que hi fan tasques socials des de la pandèmia

Col·lectius socials del Raval ocupen la seu de BComú
Col·lectius socials del Raval ocupen la seu de BComú | DC
15 de febrer de 2023, 20:43
Actualitzat: 16 de febrer, 0:12h
Sempre hi ha una primera vegada. I Barcelona en Comú recordarà el 15 de febrer de 2023 com el dia que els van ocupar la seu del partit per primera vegada. Els protagonistes de l'acció han estat els moviments socials del barri del Raval, i en concret els col·lectius implicats en l'ocupació de l'antiga escola Massana. Amb la intenció d'aconseguir que s'oficialitzi abans que acabi el mandat el compromís municipal de cedir aquest espai patrimonial als ocupants que fa dos anys que hi fan activitats socials, una cinquantena de persones han irromput aquest dimecres a la tarda a la seu de BComú. 

Des de la pandèmia s'ha intensificat la funció social d'aquest espai buit, antic equipament educatiu i cultural. Ara s'hi concentra gran part de la tasca social del barri, amb un banc d'aliments, un espai de trobada per al sindicat d'habitatge del Raval o una escoleta popular, entre altres activitats habituals a l'abast de les persones amb menys recursos. Sovint també es troben amb persones que hi arriben derivades dels serveis socials. Conscients d'això, l'Ajuntament va anunciar l'estiu passat que cediria l'espai al col·lectiu constituït en associó Antiga Massana. De moment, però, la confirmació no arriba perquè hi ha dubtes jurídics. I els col·lectius del barri han decidit passar a l'ofensiva, tot assenyalant el grup polític que té la responsabilitat del districte, Barcelona en Comú.


Aquest dimecres, les desenes de manifestants que han accedit a la seu dels comuns barcelonins, al carrer Marina, han plantejat la seva posició de sortida amb un plantejament fàcil de resumir amb un clam: "Ara o mai: concessió o boicot". És la síntesi de la seva posició base, ja que els col·lectius socials no són aliens a un possible canvi de govern, a partir del maig, que pugui canviar l'actual voluntat municipal. Sigui com sigui, volen que se certifiqui abans de les eleccions o, si no, que la llista de Barcelona en Comú accepti que es trobarà un boicot electoral per part del moviment associatiu del Ciutat Vella.

Si bé és cert que no és habitual que els moviments socials es vegin empesos a ocupar la seu d'una formació com BComú, la reacció dels treballadors de la formació política presents a l'edifici també ha estat diferent d'altres episodis amb escratxes polítics. Així, en veure'ls entrar, els representants presents a l'edifici no han posat cap obstacle a la presència dels activistes al local i s'han emplaçat a la negociació in situ. En un primer moment, s'han mogut els xats del partit i s'ha demanat que s'apropessin a la seu més veus autoritzades de la formació, per engreixar les converses amb el col·lectiu que ocupava l'edifici.

Fins ara, des de l'organització de la protesta s'ha detallat a Nació que l'única manera d'aturar el boicot a Barcelona en Comú serà signar la cessió oficial de l'edifici. Així, es lamenta que l'equip d'Ada Colau, i el seu representant Jordi Rabassa al districte de Ciutat Vella, mantingui la cordialitat i les bones intencions de portes endins, però després això no es tradueixi en resultats tangibles. 

A l'altra banda de la pressió, fonts municipals han subratllat durant la tarda que el regidor Rabassa s'ha estat reunint "permanentment amb les entitats per estudiar els termes de la cessió de l'espai". En concret, han recordat que l'última trobada va ser fa tres setmanes, el passat 24 de gener, i que la setmana vinent n'hi havia prevista una altra. 

Tanmateix, al final hi ha hagut un acord per accelerar el calendari. Els ocupants de l'Antiga Massana es reuniran aquest dijous amb els regidors Jordi Rabassa i Marc Serra. "Hem aconseguit una reunío per a demà sota els nostres termes", apuntaven en un comunicat en què es desconvocava l'acció els activistes, a les vuit del vespre. Tot seguit, s'emplaçava el govern municipal a resoldre, en la conversa pactada, la concreció d'una cessió de l'espai per 50 anys. 
Arxivat a