La surfista Giulia Manfrini ha mort aquest cap de setmana arran de l'atac d'un peix agulla al mar d'Indonèsia. Aquesta espècie també és força habitual al mar Mediterrani i un exemplar es va deixar veure al final d'aquest estiu. Una platja de la Costa Brava va ser tancada per aquest albirament, que els serveis d'emergència van tractar de "potencialment perillós".
El peix agulla viu en aigües càlides i poc profundes com les del mar Mediterrani. De primeres, cal remarcar que no és perillós perquè, a diferència d'altres animals marins, no conté verí i la seva mida no supera el metre. Ara bé, si se sent amenaçat sí que pot actuar: és punxegut i ràpid, fet pel qual una reacció agressiva pot resultar mortal.
Diverses anàlisis han mostrat que aquest peix pot arribar als 60 quilòmetres per hora i el seu atac pot provocar ferides profundes. Precisament la mort de la surfista italiana s'ha produït per una reacció del peix agulla davant una amenaça. La dona va tirar-se a l'aigua molt ràpid i l'animal es va alertar i li va proferir una ferida al cor de més de cinc centímetres.
Amb el canvi climàtic, els albiraments de peixos agulla a tocar de les platges catalanes s'ha incrementat. Aquest animal és un dels que ha guanyat més presència en aigües del país, en què la fauna encara és protagonitzada per espècies com la caravel·la portuguesa, la rajada, el peix aranya i diverses espècies de taurons, entre altres.