Hi ha una espècie de peix que habita a la Terra des de fa aproximadament 400 milions d'anys. Es tracta del celacant, que representa el llinatge més antic de peixos vius coneguts i es considerava extint des de fa 65 milions d'anys, amb l'extinció dels dinosaures. Si bé, s'han localitzat exemplars a les aigües profundes del Pacífic africà i a les costes d'Indonèsia.
De fet, aquest 2024, un equip d'investigadors internacional ha descobert un fòssil excepcionalment ben conservat a l'Austràlia Occidental que demostra com l'activitat tectònica ha afectat la seva evolució, tal com van publicar a la revista Nature Communications. I és que d'aquell mateix llinatge van acabar sortint els humans.
Moltes parts de l'anatomia humana es van originar al Paleozoic primerenc. Va ser llavors quan van aparèixer en els primers peixos, com el celacant, amb mandíbules, dents, apèndixs apariats, caixes cranials ossificades, òrgans genitals intromitents, cors amb càmeres i pulmons apariats. Així doncs, es pot dir que els primers celacants conviuen avui amb la seva evolució més complexa, els humans.