Potser tens monedes falses de dos euros a casa. Com pots saber-ho?

La policia va desmantellar la setmana passada un taller que havia distribuït 100.000 monedes falses de dos euros a Espanya

Una moneda de dos euros, en una imatge d'arxiu
Una moneda de dos euros, en una imatge d'arxiu | Pixabay
Redacció
27 d'abril de 2024, 15:02
Actualitzat: 15:03h

Fa dies, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra van desmantellar a un municipi proper a Toledo el taller de fabricació de monedes falses de dos euros més important d'Europa en l'última dècada. La policia va informar que els responsables havien posat en circulació prop de 100.000 monedes de dos euros a Espanya i prop de 400.000 a tota Europa. De fet, a X, la Policia Nacional ha encoratjat als seus seguidors a endevinar quina és la moneda falsa, en una fotografia amb dues monedes. Les dues monedes són molt semblants, però hi ha alguna diferència. 

Si has escollit la de la dreta, has encertat. El mapa és la clau. Veuràs que hi ha alguns errors com per exemple que la frontera entre Espanya i Portugal no està del tot delimitada. De totes maneres, des dels cossos policials es va admetre que les falsificacions eren de gran qualitat, és per això que el Banc d'Espanya va compartir un vídeo en el qual s'explica la regla dels cinc passos per identificar-les. 

Els cinc passos per esbrinar-ho

  1. Primer de tot hem de verificar que la moneda que tinguem a les mans és un euro. Per fer-ho, haurem de comprovar que en una de les cares apareix el nombre amb el valor de la moneda i la paraula Euro o Euro Cent i el mapa d'Europa. En l'altra cara, la cara nacional, hi apareix al centre l'any en què es va encunyar i una imatge que identifica el país emissor envoltada per les dotze estrelles de la bandera europea a la part externa de la moneda.
  2. Després, s'haurà d'examinar l'alineament de les imatges en ambdues cares. Per fer-ho s'ha d'agafar la moneda amb dos dits i girar-la sobre si mateixa. Les imatges d'ambdues cares han d'estar correctament alineades en sentit vertical. Això es denomina el gir moneda.
  3. El mapa de la moneda també ens pot servir per esbrinar si la moneda és certa. A partir del 2007 el disseny va canviar lleugerament per incloure a tot el continent europeu i no només els de la Unió Europea. Si una moneda està encunyada després del 2007 hem de veure el canvi de mapa. 
  4. El Banc d'Espanya recomana també utilitzar un imant per ajudar-nos a saber-ho. Les monedes d'un i dos euros són lleugerament magnètiques pel centre, per tant passant un imant per sobre s'hauria d'enganxar una mica. Si no s'enganxa, serà falsa.
  5. També pel que fa al mapa, ens hem de fixar en la superfície. Si és rugosa, hi ha moltes probabilitats que sigui verdadera. Aquesta superfície rugosa s'aplica per fer més complicada la feina als falsificadors