«Presumeixen de la García Márquez i a nosaltres ens la tanquen»: l'altra cara de les biblioteques a Barcelona

L'Ajuntament tanca la Ramon d'Alòs-Moner, al barri del Besòs, al districte de la premiada, per un "problema de la climatització", tot i ser un dels pocs refugis climàtics de la zona en plena onada de calor

La biblioteca Ramon d'Alòs-Moner és un espai fonamental al barri del Besòs i el Maresme
La biblioteca Ramon d'Alòs-Moner és un espai fonamental al barri del Besòs i el Maresme | Ajuntament de Barcelona
23 d'agost de 2023, 20:00
Actualitzat: 20:58h
El districte de Sant Martí de Barcelona està de celebració des que aquest dilluns es va conèixer que la biblioteca Gabriel García Márquez és la millor pública del món. Polítics de tots els colors han alabat l'equipament i han tret pit del guardó, únic a l'Estat i al sud d'Europa en tota la seva història, per un recinte inaugurat fa poc més d'un any a la capital catalana. Una combinació de fusta i vidre, sis plantes i gairebé 4.000 metres quadrats plens de llibres i molta cultura, i inclús un pati i terrasses a l'aire lliure. Impressiona, sí, però és evident que no totes les biblioteques barcelonines són la García Márquez.


I el mateix districte ho fa evident. Aquest dimarts el compte oficial de Twitter de Sant Martí publicava que la biblioteca Ramon d'Alòs-Moner, al barri del Besòs i el Maresme, quedava tancada fins a nou avís. Està ubicada al mateix edifici que el centre cívic del Besòs i el Maresme, els serveis del qual han estat traslladats al Casal del Barri del Maresme, un petit centre que fins ara estava inoperatiu, on també s'ha habilitat una sala de lectura.

Per què? El tuit no ho especifica, però una publicació a la pàgina de Facebook de la biblioteca detalla que es deu a un "problema de la climatització". Tots dos equipaments estan catalogats com a refugis climàtics per part del consistori -juntament amb dos mes del mateix barri-, tot i estar ubicats al mateix edifici, i els problemes de refrigeració són coneguts des d'abans de començar l'estiu. De fet, Teresa Pardo, de la plataforma veïnal SOS Besòs, assegura a aquest diari que l'estiu passat ja es tenia coneixement d'aquests problemes.

"Han tingut temps d'arreglar-ho, però estem abandonats", denuncia Pardo. L'Ajuntament, per la seva part, explica a Nació que no ha estat fins aquest dimarts quan es va espatllar l'aire condicionat de l'equipament. "La peça trencada s'ha de canviar i la reposició pot trigar dues setmanes", detallen fonts del consistori, que també informen que, com que l'aparell és "bastant antic", ja s'ha previst en el pla d'inversions d'aquest mandat substituir-lo. Mentrestant, busquen solucions alternatives i provisionals, més enllà de l'espai habilitat al Casal del Barri.

El del Besòs i el Maresme és un dels barris amb les rendes més baixes de la ciutat, un 35% de la població és migrant regular -"tot i que les xifres reals són més altes", recorda la veïna-, els índexs d'abandonament escolar són alts i només un 13% dels habitants tenen estudies superiors. Així, la biblioteca i el centre cívic són "imprescindibles" en un barri tan "especial". I l'Ajuntament, creu Pardo, "en lloc de posar-hi solucions, tanca serveis". Ho diu recordant com el 31 de juliol de l'any passat un grup nombrós de persones es van blindar dins l'equipament per evitar que aquest quedés tancat tot l'agost. Ho van aconseguir.

Enguany, la biblioteca també havia de quedar oberta els mesos d'estiu, però el comunicat d'aquest dimarts ha escenificat un nou episodi d'"abandonament". Dies abans, el 10 d'agost, la plataforma veïnal havia enviat una petició a l'Ajuntament per preguntar per què no es resolia el problema de climatització de l'edifici i la resposta del consistori, a què ha tingut accés Nació, va ser que "actualment no hi ha dotació pressupostària per a l'actuació". "La realitat no els sosté el discurs, s'omplen la boca amb la García Márquez i a nosaltres ens la tanquen", conclou l'activista veïnal.
Arxivat a