Primers casos a l'Estat d'una hepatitis infantil d'origen desconegut que té l'OMS en alerta

El Regne Unit investiga uns 60 casos, la majoria d'ells d'infants entre 2 i 5 anys, que fins i tot han requerit un trasplantament de fetge

  • Primers casos a l'Estat d'una hepatitis infantil aguda d'origen desconegut -
Publicat el 13 d’abril de 2022 a les 16:38
Espanya ha detectat els primers tres casos d'una hepatitis aguda d'origen desconegut i que afecta infants menors de 10 anys. Els afectats són de Madrid, Castella i Lleó i l'Aragó, no hi ha relació entre ells, i evolucionen favorablement. Tot i això, un d'ells ha requerit un trasplantament, segons ha explicat la conselleria de Sanitat de Madrid. L'OMS ha llançat dues alertes sanitàries internacionals pels casos al Regne Unit i Irlanda.

Aquests casos a l'Estat es produeixen després que el país britànic hagi notificat un augment de casos d'aquesta hepatitis durant les últimes setmanes, segons el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC). L'organisme ha detallat a través d'un comunicat que el quadre clínic en tots els casos identificats és el d'una hepatitis aguda greu amb transaminases molt elevades. Aquest element sol indicar icterícia, que diverses vegades ve previnguda per símptomes gastrointestinals com vòmits, en nens de fins a 16 anys. L'ECDC insta a "un augment de la conscienciació entre els metges i pediatres per determinar si hi ha casos similars en altres països". 

Des del país britànic s'investiguen uns 60 casos, la majoria d'ells d'infants entre 2 i 5 anys. Diversos d'aquests pacients han evolucionat en una insuficiència hepàtica aguda i han requerit una hospitalització en centres especialitzats per a infants. Uns pocs infants han necessitat un trasplantament de fetge. Des de l'ECDC es demana notificar als centres i instituts nacionals de Salut Pública dels països corresponents si es troben casos d'aquestes característiques amb transaminasa sèrica per sobre de 500 UI/L. En aquests casos, s'haurà descartat els casos d'hepatitis A i E. 

A Escòcia també s'ha notificat una desena de casos que han requerit ingrés hospitalari de nens entre 1 i 5 anys. Des de Gal·les no n'han notificat cap, però sí que han monitorat diversos des d'inicis del 2022 amb característiques similars. Irlanda del Nord no té cap cas notificat i Irlanda tres més. Des de l'ECDC desconeixen l'origen de tots aquests casos en infants i no saben determinar si és només un fet concret que passa al Regne Unit o es poden arribar a notificar més casos en altres països.

Els virus comuns que poden causar hepatitis (virus de l'hepatitis A, B, C, D i E) no s'han detectat en cap cas. Tampoc és clar si podria estar relacionat amb el coronavirus, ja que "alguns dels nens hospitalitzats a Anglaterra sí que han donat positiu a Covid i altres a les d'adenovirus". El que sí que ha descartat el Regne Unit és que aquest sorgiment de casos tingui a veure amb la vacuna contra la Covid.

[plantillavirals]