Projecte AINA: així pots donar la teva veu pel català

La iniciativa ja compta amb 50.000 registres de veu i 40.000 validacions poques hores després de la seva posada en marxa

El vicepresident Puigneró presenta la campanya de captació de veus del projecte AINA
El vicepresident Puigneró presenta la campanya de captació de veus del projecte AINA | ND
16 de febrer de 2022, 19:30
Actualitzat: 20:04h
El Govern vol que el català també sigui una llengua útil per a la tecnologia i per comunicar-se amb les màquines. Per això, des d'aquest dimecres el projecte AINA ja busca voluntaris perquè donin la seva veu per la llengua catalana. I com es pot fer? És senzill. Qui estigui interessat a col·laborar ha d'entrar a projecteaina.cat. Un cop dins, fent clic al botó "dona la teva veu" s'accedeix a l'espai d'enregistrament.

En aquest moment, es dirigeix a una altra web, que rep el nom de "Common Voice", i en la qual apareixerà l'opció de parlar o bé l'opció d'escoltar. En el primer cas caldrà pronunciar una frase que apareixerà en pantalla -pot trigar uns segons a veure's- fent clic al símbol del micròfon a la part inferior. En el cas d'escoltar, es tracta de validar els talls enregistrats per altres ciutadans.
 

Caputra de pantalla del "Common Voice" Foto: ND


Impulsat pel Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), es tracta d'una campanya de captació de veus per generar el primer corpus o "diccionari" de veu del català amb l'objectiu de fer que la tecnologia parli i entengui el català i la ciutadania s'hi pugui relacionar amb aquesta llengua. Per a l'executiu, és d'una "importància cabdal", com ha detallat el vicepresident, Jordi Puigneró, també per reforçar la llengua catalana a Internet. El pressupost que s'hi destinarà aquest any és de tres milions d'euros.

Amb el lema "La nostra llengua és la teva veu", la fita que s'ha marcat AINA per aquest any és la creació de la primera versió d'aquest diccionari de veus en català, amb "com més hores de veu i com més diverses millor". No hi ha limitació d'edat per a qui vulgui participar, i és important que la gent que participi es registri per obtenir més informació sobre gènere, edat i distribució geogràfica. La web ja compta amb 50.000 registres de veu i 40.000 validacions.