Aquesta és la puntuació que els catalans li posen a la seva vida

Una enquesta de l'Idescat situa la satisfacció global dels ciutadans en 7,3 punts sobre 10, mentre que la confiança en altres persones és de 6,4 punts

  • Els catalans posen una puntuació de 7,3 a la seva vida
Publicat el 27 de setembre de 2024 a les 14:15

La valoració mitjana dels catalans respecte a la "satisfacció global" amb la seva vida és de 7,3 punts sobre 10, a 2023, segons la darrera enquesta de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). D'altra banda, el grau de confiança de la població en les altres persones és d'un 6,4 de mitjana i, igual com passa amb el nivell de satisfacció de vida, també són els homes de 16 a 29 anys els que presenten una puntuació més elevada (6,8 punts) en relació amb la confiança en els altres.

Segons l'Enquesta de condicions de vida. Benestar subjectiu: satisfacció global amb la vida i confiança en les altres persones. 2023, la població més jove (de 16 a 29 anys) és la que declara estar més satisfeta en termes globals amb la seva vida (7,6); dins d’aquest grup, els homes puntuen el grau de satisfacció amb un 7,8, mentre que les dones ho fan amb un 7,4.

Per nivell de formació assolit, la puntuació sobre la satisfacció global amb la vida és del 6,9 en les persones que tenen nivell d’educació primària o inferior; del 7,3 en les persones amb educació secundària de primer i segon cicle i del 7,5 en les persones amb educació superior. En relació amb l’activitat econòmica, la població ocupada és la que presenta la puntuació mitjana més alta del grau de satisfacció global amb la seva vida (7,5), mentre que la població aturada presenta la puntuació més baixa (6,5).

Per nacionalitat és on hi ha menys diferències: el grau de satisfacció global amb la vida de les persones de nacionalitat espanyola és el mateix que el de les persones estrangeres (7,3) i el grau de confiança en les altres persones de la població de nacionalitat espanyola és tres dècimes superior a la població de nacionalitat estrangera (6,4 i 6,1, respectivament).

Les persones que es troben en risc de pobresa valoren el grau de satisfacció global amb la seva vida en un 6,8, mentre que les que no s’hi troben, en un 7,4. Finalment, per composició de la llar, una de les puntuacions mitjanes més elevades de satisfacció global amb la vida es registra en les persones que viuen en llars formades per dos adults amb un fill dependent o més (7,5) i la puntuació més baixa la tenen les llars formades per un adult amb un fill dependent o més (6,9).

Grau de confiança en els altres

Pel que fa al grau de confiança en les altres persones, la mitjana és un 6,4 (6,4 en les dones i 6,3 en els homes); en aquest cas també són els homes de 16 a 29 anys els que presenten una puntuació més elevada (6,8 punts). Les que tenen estudis primaris o inferiors la puntuen amb un 6,0, mentre que les que tenen estudis superiors la puntuen amb un 6,6.

La població jubilada mostra una puntuació mitjana de 6,5 i l’aturada, de 5,8, mentre que les llars monoparentals valoren el grau de confiança en les altres persones en un 5,9, que és la puntuació mitjana més baixa. Finalment, les persones en risc de pobresa també mostren una puntuació mitjana menor en la confiança en les altres persones (5,9) en relació amb les persones que no estan en risc de pobresa (6,4).