Quant de temps podem congelar aquests aliments? Les claus que has de seguir per no perjudicar-te

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) dona indicacions per mantenir certs productes en bon estat i com ho has de fer

Publicat el 05 d’abril de 2023 a les 12:37
Mantenir aliments i elaboracions al congelador és una de les maneres més efectives de conservador tot allò que no ens hem pogut menjar o, simplement, ens menjarem en un futur. Ara bé, cal seguir molt bé certs passos elementals per tal de no perjudicar la nostra salut ni de patir cap intoxicació alimentària o, almenys, no carregar-nos els aliments que guardem.

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) posa èmfasi en diversos comunicats, informacions i recomanacions que la manera en la qual conservem els aliments és clau per a la nostra salut. Per això posa fil a l'agulla per ajudar els menys experimentats.

[noticia]222410[/noticia]
Una de les bases que tota persona ha de conèixer per congelar aliments és que cal guardar-ho en recipients adequats per tal de fer-ho el millor possible i no exposar els aliments a possibles contaminacions. Especialment quan es descongelen. Fer-ho [congelar] no suposa cap pèrdua de nutrients ni de gust, per molt que hi hagi persones que ho considerin. Fins a cert temps. A partir de llavors, només pel procés de descongelació, pot ser perjudicial per a l'aliment en si. 

En quins recipients es poden guardar?

L'AESAN ho explica de manera molt clara: cal protegir els aliments de manera adecuada. I tenim diverses opcions
  • A través d'envasos, com carmanyoles o tuppers de vidre
  • Bosses hermètiques, especialment aquelles que estan fetes només per a congelar
  • O en el mateix recipient en què venen envasats: per exemple les carns, els pollastres o els peixos
Congelar els aliments el més ràpid possible és un requisit pràcticament indispensable per mantenir-los en el millor estat. Per això mateix, des de l'AESAN asseguren que cal fer-ho abans de sobrepassar les dates de caducitat i les de consum preferent. Amb aquest procediment allarguem la seva vida útil, s'atura el creixement de bacteris i ja poden sobrepassar la data de caducitat quan els descongelem perquè es trobaran en l'estat anterior.

Quant de temps poden estar congelats els aliments?

Seguint les indicacions de l'agència, determinarem que els aliments tenen una duració congelats diferents els uns dels altres. És a dir, no tots poden estar el mateix temps al nostre congelador perquè poden acabar perjudicats. 
  • Marisc: els calamars són els que es poden congelar, de 6 a 18 mesos. Ara bé, no es pot congelar ni els crancs, les llagostes, les cloïsses i els musclos en ser marisc viu. 
  • Carn fresca: de 4 a 12 mesos pots tenir la carn de porc, xai, vedella i de vaca.
  • Hamburgueses o carn picada: es recomana conservar-ho entre 3 i 4 mesos.
  • Peix: en el cas del peix blanc es pot arribar a congelar de 4 a 8 mesos; el blau, no pot superar els 2 o 3 mesos.
  • Sopa: es poden congelar de 2 a 3 mesos.
  • Guisats de carn o de verdura: també, congelats de 2 a 3 mesos.
  • Sobres del menjar: en ja estar cuinats, la durada és relativa i especialment aquells que duguin salses o ingredients determinats anteriorment. De 2 a 6 mesos.

[plantillavirals]