31 de desembre del 2021. Aquesta és la data de finalització de 36 contractes de centres hospitalaris del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) que continuen en funcionament. Segons un informe del grup parlamentari de la CUP i al qual ha tingut accés Nació, tots ells són en règim de concert, un tipus de contractació de serveis sanitaris suprimit per la llei de contractes del sector públic del 2017. Un concert sanitari més va caducar l'any 2023 i quatre més durant el 2024. La llista de contractes de gestió de serveis sanitaris en règim de concert analitzats s'amplia fins a 55.
L'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, l'Hospital General de Vic, l'Institut Català d'Oncologia (de Badalona, Girona i l'Hospitalet), l'Hospital de Mataró, l'Hospital d'Igualada o l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus són alguns d'aquests negocis jurídics entre el servei català de salut (CatSalut) i diversos operadors que, tot i caducats, continuen en funcionament.
El volum anual d’aquests contractes ascendeix a 3.057.490.196,90 €. Dels concerts estudiats, 50 són del màxim legal de 10 anys, 3 de quatre anys, i dos de 30 anys. Tenint en compte aquesta durada, el valor estimat total dels contractes és d'uns 59.000 milions d'euros. Nació s'ha posat en contacte amb el Departament de Salut, que ha indicat que s'esperaran a tenir la informació concreta per pronunciar-se sobre la qüestió
Es tracta de 20 consorcis -tots adscrits al CatSalut, vuit declarats mitjà propi i un que ho havia estat, però es va modificar la condició-, 17 fundacions -una amb dos negocis jurídics-, cinc societats mercantils municipals, quatre ordes religiosos, tres societats mercantils privades -dues SA i una SLU-, dues empreses públiques de la Generalitat i l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial de l’Hospital de la Cerdanya.
De les 17 fundacions, tres són totalment privades i 14 amb participació pública en el patronat -10 d’aquestes darreres amb patrons eclesiàstics-. En aquest sentit, l'informe apunta que aquest tipus d'institució, creada per beneficiar la població sense mitjans econòmics per accedir als serveis sanitaris, es trobaria en causa de dissolució, ja que avui en dia tota la població té garantida la prestació d'aquests serveis per part de l'administració pública. Cap d'elles publica tota la informació al seu portal de transparència, tot i que hi estan obligades.
La llei de contractes del sector públic, en vigor des del 9 de març del 2018 i que aplica al Servei Català de la Salut (CatSalut), elimina la possibilitat de fer contractes de gestió de serveis públics mitjançant concerts. Les directives europees ja anaven en aquesta línia des de l'any 2014. Per tant, tot el model del SISCAT articulat al voltant del concert s’hauria d'haver reestructurat per adaptar-se a la nova norma, però no ho ha fet.
Una situació "alarmant"
Per això, l'informe dels anticapitalistes titlla d'"alarmant" que, tot i ser coneixedors del nou marc jurídic, els responsables no hagin fet les modificacions pertinents per assegurar la continuïtat legal dels serveis a través de les dues opcions permeses: l'externalització mitjançant contracte de concessió de serveis públics o mitjançant contracte de serveis, o bé la internalització mitjançant encàrrec a un mitjà propi.
En cas de pròrroga dels convenis i contractes sanitaris, prevista a la legislació espanyola per fer les modificacions pertinents, aquesta hauria acabat l'1 de maig de 2022. Per tant, els contractes ja tornarien a estar caducats i totes les ampliacions de gestió de servei públic en modalitat de concert més enllà dels 10 anys serien nul·les de ple dret, segons l'informe de la CUP. La llei de contractes permet 6 mesos de pròrroga per fer noves licitacions.