«Que no ens retallin la llengua»: la comunitat educativa torna a sortir al carrer

Sindicats, estudiants i famílies mostren el seu rebuig a qualsevol modificació de la llei que acabi amb la immersió i reclamen que el català sigui l'única llengua vehicular a l'escola

  • Manifestants en la mobilització de defensa del català i contra la proposta de modificar la Llei de Política Lingüística -
Publicat el 02 d’abril de 2022 a les 17:00
Entitats educatives, representants d’estudiants i de familiars d’alumnes han sortit de nou al carrer aquest dissabte per reclamar al Govern que faci marxa enrere en l'acord per modificar la llei de Política Lingüística. Un pacte que, per primera vegada, situa el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament, no estableix percentatges i dona als centres la potestat per aplicar la mesura en funció de la seva realitat sociolingüística. 

La manifestació ha començat a les 18 hores de la tarda a les portes del Palau de la Generalitat de Catalunya, a la plaça Sant Jaume, s'ha passejat pel centre de Barcelona i ha acabat a les portes del Parlament, on s'hi han quedat una minoria de manifestants per expressar les seves demandes.

La Guàrdia Urbana ha xifrat la concentració en 1.700 assistents mentre els organitzadors (USTEC, CGT i la Intersindical) parlen del voltant de 8.000 persones. És la segona gran protesta en poc menys de 10 dies, l'última el 23 de març. Entre les cares més conegudes hi havia els diputats de la CUP Dolors Sabater Carles Riera, l'exconseller Quim Forn, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, la vicepresidenta d'Òmnium, Mònica Terribas.

 

En declaracions als mitjans, Sabater -la formació que lidera es va desmarcar de l'acord- ha dit que "el pacte d'ERC, Junts, el PSC i els comuns és un pas irreversible contra el català" i ha afirmat que "el govern està comprant el marc de Ciutadans i el PP". Terribas també ha recordat que "no hi pot haver acord que no passi per convocar la comunitat educativa". Per la seva banda, la portaveu del sindicat USTEC·STEs, Iolanda Segura ha assegurat que “la sentència persegueix acabar amb la llengua catalana, no respon a cap criteri pedagògic, no s’ha d’acatar”.

[slideflaix]1582[/slideflaix]
En aquesta línia ha anat el manifest que les entitats organitzadores han llegit a la cloenda de la manifestació: critiquen que se cedeixi tota la responsabilitat als equips directius, demanen no modificar la llei de Política Lingüística i consideren que fer-ho suposaria donar el "cop final" a la immersió. 

En el recorregut de la protesta s'han pogut sentir càntics com ara: "Cambray dimissió", "ahir, avui i demà, l'escola en català", "que tremoli el Parlament" o "Prou de traïció, defensem la immersió". Nombrosos manifestants duien banderes independentistes, de la Intersindical i de la USTEC.

En fer-se públic l'acord a quatre del passat 24 de març, destacades personalitats del món social i polític -incloses algunes dels mateixos partits- van pressionar als partits perquè rectifiquessin. Les reaccions no van trigar a arribar. Poques hores després, Junts es despenjava de l'acord i feia una crida a trobar "un consens majoritari". Menys d'una setmana més tard, el 29 de març, el Parlament posposava fins a finals d'abril el debat de l'acord per defensar la immersió al país.